joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Malu Mare – pași spre cea mai modernă comună din Dolj

Aflată la primul său mandat de primar, Adela Gherghe își propune să transforme  Malu Mare în cea mai modernă comună de pe raza județului Dolj.

Proiectele de infrastructură, ecologizare sau extindere a rețelei de iluminat public sunt doar câteva dintre inițiativele demarate de edil la doar șase luni de la preluarea funcției.

Povestea Adelei Gherghe ca primar nu început de foarte mult timp, însă de când a preluat funcția, a fost motivată încontinuu să ajute comunitatea pe care o reprezintă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În anul 2013, domnul primar de la acea vreme, a văzut că reușesc să adun niște oameni în jurul meu și a considerat că, din punct de vedere politic, îi pot fi de ajutor. În urma unei discuții purtate cu dumnealui la vremea respectivă, mi-a transmis că ar avea nevoie de cineva care să-l ajute.

Acest lucru s-a și întâmplat, întrucât în 2014 am fost numită administrator public al Primăriei Malu Mare și de atunci a apărut dorința mea de a intra în politică și de a ajunge cât mai sus. A fost o experiență foarte plăcută, deși nu a durat foarte mult. În anul 2016 a avut loc prima mea candidatură – am candidat din partea Partidului Social Românesc – și am reușit performanța de a ieși a doua la alegeri, chiar dacă am început să mă pregătesc cu trei luni înainte. Am văzut atunci că pot și mi-am dat seama că vreau cu adevărat ceva.

Văzând în 2016 că am o șansă reală, m-am pregătit foarte bine apoi. Deja în decembrie 2016 cei de la Partidul Național Liberal mi-au deschis ușa, considerând că sunt un om potrivit și m-au pregătit pentru alegerile din 2020, pe care le-am și câștigat”, a povestit edilul.

Aceasta susține că încearcă să rezolve orice problemă pe care cetățenii o ridică, punându-se de cele mai multe ori în pielea lor.

„Experiența de până acum mi s-a părut, până acum, fantastică. Iubesc foarte mult ceea ce fac și pun suflet în orice. După ce un om vine la mine cu o problemă, mi-o însușesc și încerc să mă pun în situația lui. Astfel, încerc să ajut pe toată lumea, pentru că de asta sunt pusă aici – sunt aleasă de comunitate. Trebuie să cobor un pic de pe scaunul de primar și să încerc să gândesc un pic ca ei și astfel văd că pot să le vin în ajutor.

Avem trei zone care compun comuna – satul Malu Mare, unde este vatra veche a satului, satul Preajba și zona Selgros, care este în plină dezvoltare. Eu aș vrea să fie o dezvoltare frumoasă, pentru că avem acolo foarte mult teren pe care se construiește masiv.

Comuna Malu Mare este, sincer, comuna cu cel mai mare potențial, fiind lângă Craiova. Privesc puțin și în viitor și cred că va fi cea mai frumoasă și elegantă comună din cele lipite de orașul Craiova. Malu Mare este o comună tânără, unde oamenii au ales să-și facă o casă, unde să investească și astfel au venit la noi. Pentru mine este o mare bucurie atunci când văd pe cineva care vrea să-și construiască o casă aici. Să nu vă mai spun că avem și câteva proiecte imobiliare foarte mari în plină desfășurare”, a mai spus primarul comunei.

În ceea ce privește doleanțele locuitorilor din Malu Mare, edilul susține că cele mai multe dintre ele sunt legate de modernizarea zonei Selgros sau de anumite drepturi de posesie pe care oamenii nu și le-au însușit.

„Avem două categorii de oameni nemulțumiți, cei care au hotărâri judecătorești de punere în posesie, ce datează încă din 1996 – oameni aflați la a treia generație care își cer dreptul și nici până acum nu au fost puși în posesie. Și mai avem oamenii nemulțumiți din zona Selgros, cărora le dau perfectă dreptate, pentru că oamenii vor condiții și aici vorbesc de asfalt și electricitate, pentru că avem câteva străzi din zona Selgros unde nu există curent electric și este normal ca oamenii să-și dorească asta. Acestea sunt cele mai mari nemulțumiri pe care încerc să le rezolv.

În rest, avem o comunitate de oameni foarte ok, care înțeleg că lucrurile nu se fac pocnind din degete. Noi avem un volum mare de muncă, pentru că Malu Mare este într-o continuă mișcare și dezvoltare”, a subliniat Adela Gherghe.

Planuri mărețe pentru 2021

Chiar dacă bugetul pentru anul acesta a fost aprobat târziu, consilierii locali, alături de edilul comunei au pregătite proiecte de amploare.

„În primul rând, pentru anul acesta am primit finanțare pentru modernizarea drumurilor din zona Selgros, un lot de drumuri de circa 4,5 km. Tot în zona Selgros avem finanțarea pentru un proiect care vizează construirea unei grădinițe. Tot pentru anul acesta, avem prins proiectul de iluminat stradal pentru strada Apelor, din zona Selgros.Le-am promis oamenilor că vom aduce iluminatul stradal în zona respectivă.

Sunt persoane tinere în zona acea, vrem să le creăm tot confortul. Sunt familii care au copii și le este greu să îi ducă la grădiniță în Craiova. Am considerat oportun astfel să construim acolo o grădiniță cu program prelungit.

Mai mult, pentru a sprijini cetățenii din zona Selgros, avem acolo un sediu secundar al Primăriei, construit acum 12 ani, dar care nu a fost dat în folosință. Anul acesta vrem să-l facem funcționabil, ca oamenii să nu se mai deplaseze până aici. Vrem să aibă acolo tot ce le trebuie – un serviciu de Taxe și impozite ori Registru Agricol, să aibă esențialul. Plus că primarul va trebui să fie prezent acolo de cel puțin trei ori pe săptămână.

Vrem să existe acolo și un birou al poliției, pentru că înregistrăm multe spargeri în locuințe. Pentru asta am făcut și o solicitare către IPJ, în care le-am spus că efectivul poliției nu este de ajuns. A rămas ca cei de la IPJ să mărească efectivul și rămâne ca eu să le pun la dispoziție un spațiu în cadrul sediului secundar al Primăriei. Oamenii au nevoie să găsească pe cineva acolo dacă au ceva de reclamat sau comunicat.

Păstrând ideea, tot pentru a diminua numărul spargerilor, avem și o extindere de rețea video în toată comuna. Trebuie să reducem și eventual să nu mai avem deloc aceste evenimente neplăcute”, potrivit edilului.

Demersuri pentru extinderea rețelei electrice în zona industrială a comunei

Primăria Malu Mare se preocupă într-o mare măsură și de afacerile deschise în zonă, încercând să pună la dispoziția antreprenorilor condițiile necesare înființării și dezvoltării afacerilor acestora.

Totodată, rețelele de canalizare și gaze naturale constituie priorități pentru actualul primar.

„Foarte important, avem trei extinderi mari de rețea electrică. Vom uni Malu Mare cu Craiova, vom electrifica această zonă. Avem foarte hale, o întreagă zonă industrială, care așteaptă să aibă energie electrică.

Am demarat și proiectul de aducere de gaze în toată comuna Malu Mare. De asemenea, vom continua lucrarea de modernizare a drumurilor din satul Malu Mare și aici vorbesc de încă cinci străzi care urmează a se asfalta.

Avem și proiectul celor de la Compania de Apă Oltenia (CAO), în zona Selgros, care a început de anul trecut și continuă pentru toată zona respectivă. Termenul de finalizare este anul 2022, vedem dacă se va mai cere autorizație de prelungire. Firma care a câștigat licitația și se ocupă de lucrările de la Selgros este din Slatina și încercăm să-i ajutăm în găsirea unui loc în care să stea, să nu mai facă naveta.

În ceea ce privește învățatul online, am cumpărat pentru copii, încă din decembrie anul trecut, echipamente IT. Le-am și înmânat copiilor de la Școala Gimnazială Malu Mare prin intermediul diriginților și învățătorilor. Tot pentru școala din Malu Mare, aplicăm pentru proiectul de reabilitare termică, pentru că este o sumă de bani destul de bună care ne ajută, venind  și Primăria cu un aport semnificativ. Vrem să facem și școala noastră să arate ca o școală de oraș”, a spus primarul din Malu Mare.

„Curățenia este o manie de a mea”

Pe lângă atribuțiile ce țin de administrarea comunei, Adela Gherghe este implicată activ în acțiuni de ecologizare și protecție a mediului.

Își dorește locuri cât mai curate pentru cetățenii din Malu Mare și nu numai, evenimentele organizate de edil fiind bine primite atât de locuitorii din comună, cât și de cei din Craiova.

„Curățenia este o manie de a mea. Mă deranjează teribil când văd mizerie, dar cred că este și vina noastră, a autorităților pentru că am ajuns aici. Unele persoane aruncă gunoiul la întâmplare și nu este firesc, mai ales că noi avem o zonă foarte frumoasă, cu lacuri, unde poți merge la picnic, pentru relaxare. Nu este normal să treci prin diverse gunoaie sau cadavre de animale aruncate la întâmplare ca să ajungi să stai într-un loc în care să te relaxezi.

Din acest motiv am propus, cu ajutorul consilierilor locali, o parte a cetățenilor, dar și cu sprijinul celor de la BMW Team, din oraș, câteva runde de curățenie. Am organizat astfel de evenimente în weekend, când ne-a permis timpul, dar nici vremea nu prea ne-a lăsat, din păcate. O să continuăm clar această acțiune, pentru că este păcat, avem o zonă foarte frumoasă. Am avut surpriza să vină peste 200 de persoane la această acțiune. Le-am pus la dispoziție saci de menaj, mănuși, măscuțe, apă plată pentru toată lumea. Am zis să facem cumva să fie o activitate recreativă și în același timp extrem de utilă. Vom continua în toate weekend-urile în care vremea ne va permite. Nu m-am ferit niciodată de muncă, îmi place să organizez astfel de evenimente, fac ceva pentru comuna mea.

Vrem să văruim pomii aflați pe domeniul public, să-i cosmetizăm. Ne modernizăm, vom schimba și stațiile de autobuz, o să avem totemuri la intrare și ieșire din comună. Îmi doresc ca după patru ani de mandat să se vadă realizări. Nu fac toate lucrurile astea ca să ies din nou primar, le fac pentru că așa e firesc. Nu fac o favoare nimănui, respect cetățenii și fac totul în sprijinul lor”, a conchis Adela Gherghe, edilul comunei Malu Mare.

Politica