miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

În România a apărut pâinea din făină de greieri

Prima pâine din făină de greieri a fost coaptă în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu ştie ce ingrediente are, nu simte nicio diferenţă. În schimb, spun ei, pâinea din făină de greier este mult mai hrănitoare.

Proiectul îi aparține Otiliei Murariu, șef de lucrări și doctor la universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten”, a explicat Otilia Murariu.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experţii spun că greierii au un gust neutru, aşa că nu influenţează prea mult, scrie adevarul.ro Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare, la fel cum este si conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine. 

Deocamdată, pâinea se află în stadiul de testare şi nu este disponibilă pentru publicul larg. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis în ianuarie că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră. 

Politica