joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Energie regenerabilă, în Rojiște

Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojiște, județul Dolj, are planuri mari pentru comuna pe care o conduce și reprezintă. Aflat la cel de-al treilea mandat al său, edilul își propune să aducă localitatea Rojiște în rândul celor mai prospere din județ și nu numai.

Pe lângă proiectele privind îmbunătățirea rețelei de drumuri ce străbat comuna, a reabilitării unităților de învățământ sau cele legate de achiziționarea echipamentelor medicale, necesare în lupta anti-COVID, edilul are în vedere implementarea unei unități de producere a compostului.

Momentan, se fac demersurile privind documentația pe partea de finanțare, urmând ca implementarea propriu-zisă a proiectului să dureze aproximativ patru ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Practic, se dorește ca toate dejecțiile rezultate de la animalele de pe raza comunei Rojiște și nu numai, împreună cu resturi provenite de la paie sau alte asemenea produse, vor fi depozitate pe o platformă. Încă nu s-au stabilit dimensiunile platformei. Materia rezultată, compostul, poate fi folosită în producția de energie electrică și termică, în așa fel încât să fie o sursă de energie regenerabilă, nepoluantă.

Este un proiect îndrăzneț, se lucrează la documentație în acest moment. Părerea mea este că acesta este cel mai important proiect din comuna Rojiște.

Din punct de vedere procedural, dacă reușesc să găsesc măsura aferentă și depun cererea de finanțare până la sfârșitul anului, astfel încât să mi se și aprobe, părerea mea este că perioada de implementare va fi undeva între 3 și 4 ani de zile. Asta din momentul în care avem cererea și contractul de finanțare semnat”, a precizat Marius Broscaru, inspector achiziții publice în cadrul Primăriei Rojiște.

Inițiativa privind înființarea unei stații de compostare este una cât se poate de benefică pentru comuna Rojiște, dat fiind faptul că principalele activități specifice zonei sunt agicultura și morăritul.

Prin compostare și aplicarea de compost se reduce cantitatea de carbon din sol, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Agricultura este sectorul care are abilitatea de a se transforma dintr-un emitent major de bioxid de carbon într-un factor major de înmagazinare a bioxidului de carbon în sol. Nu există nicio altă activitate umană cu acest potențial excepțional, având în vedere elementul primordial în structura celulară, Carbonul.

Astfel, în rândul principalelor beneficii ale aplicării compostului în solul aflat pe teritoriul comunei Rojiște se numără: creșterea semnificativă a producției vegetale, îmbunătățirea structurii și texturii solului, menținerea umidității în sol și mărirea rezistenței la secetă, modificarea și stabilizarea pH-ului, furnizarea de substanțe nutritive, vitaminice și hormonale ori distrugerea agenților patogeni.

Rețelele de apă potabilă și gaze naturale, prioritare pentru Primăria Rojiște

Locuitorii comunei Rojiște se vor bucura, în curând, de cele mai bune condiții pe care Primăria vrea să le asigure– alimentarea cu apă potabilă și gaze naturale.

„Cele mai importante proiecte sunt cele legate de alimentarea cu apă în satul Rojiște și Tâmburești. Am depus și pentru rețeaua de canalizare în satul Rojiște și suntem în curs de analiză.

Mai mult, există investițiile pentru rețeaua de gaze, deoarece comuna Rojiște este printre primele din județ care s-a ocupat de derularea și evaluarea unei investiții în ceea ce privește distribuția și furnizarea gazelor naturale la nivelul comunei.

Am făcut toate demersurile pentru a obține documentația tehnică necesară depunerii proiectului. Astfel, am obținut avizul tehnic de principiu de la Transgaz pentru trei comune – Teasc, Bratovoești și Rojiște. Am obținut, de asemenea, aprobarea în vederea racordării din magistrala principală a Transgaz în teritoriu și am făcut dovada punerii la dispoziția Transgaz a unui teren unde urmează să se construiască Stația de reglare și măsurare a presiunii gazelor naturale (SRMP).

Racordarea se va face din magistrala principală de la Secui, iar în momentul de față suntem în discuții cu un proiectant autorizat și abilitat să ne evalueze sustenabilitatea proiectului. Este vorba despre o distanță considerabilă, de la Secui până la Tâmburești și așteptăm să vedem care este prețul estimativ per racord, ce se conectează din magistrala care va traversa cele trei UAT-uri, până la punctul de delimitare, adică până la fiecare proprietar în parte.

Totodată, avem în execuție proiectul de drumuri de interes local în satele Rojiște și Tâmburești de 6,020 km; mai avem un proiect pe PNDL 2 2017-2020 despre înființarea rețelei de apă potabilă în Rojiște, care este în curs de execuție.

Avem un al doilea proiect de drumuri de interes local pentru cele două sate.”, a mai spus Marius Broscaru, inspector achiziții publice în cadrul Primăriei Rojiște.

De asemenea, primarul din Rojiște are în vedere implementarea unor proiecte din zona recreativă și educațională.

„Am făcut o bază sportivă, care este gata în momentul de față și ne ocupăm de un proiect legat de reabilitarea și extinderea Grădiniței Rojiște – ne apropiem de finalizarea lucrărilor.

Tot prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, avem în vedere înființarea unei săli de sport cu 180 de locuri, este o sală tip – mai sunt două în județ, una în Brădești și una în Filiași.

Mai avem două proiecte depuse prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – unul pentru achiziția de echipamente IT și calculatoare pentru copii și mai avem unul pe materiale de protecție, necesare în lupta cu virusul Covid-19, pentru care așteptăm răspuns”, a conchis Marius Broscaru.

Politica