joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elev român, medaliat la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev

Raul-Mircea Bodrogean a luat cel mai mare punctaj la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev, primind aurul absolut la finalul competiției.

Rezultatele au fost postate pe Facebook de profesoara care a pregătit lotul de chimie al României, Daniela Bogdan:

  • Raul Mircea Bodrogean – aur absolut
  • Tudor Lile – aur
  • Ștefan Dimitriu – aur
  • Alexandru Cătălin Dianu – aur
  • Vlad Iova – bronz
  • Teodor Pădureanu – bronz

Anul acesta, olimpiada s-a desfășurat online, fără proba practică din laborator, având în vedere restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei. Probele au avut loc în intervalul 20-25 aprilie, iar câștigătorii au fost anunțați pe 26 aprilie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem cel mai bun rezultat de anul acesta, am obținut și în anii trecuți rezultate foarte bune, spre exemplu Raul Mircea Bodrogean a mai obținut aur acum doi ani la Olimpiada Internațională de Chimie, la care participă 70 de țări. Elevii de-a XII-a care au participat acum la Olimpiada Mendeleev au ales drumul chimiei și la facultate. Pentru olimpiadă am făcut pregătirea online, dar deja vorbim de un antrenament de ani de zile în spate, ei au beneficiat de pregătire de-a lungul întregului lor parcurs educațional”, a spus Daniela Bogdan, potrivit edupedu.ro

În ceea ce privește modalitatea de evaluare, ea a explicat că toți candidați au fost supravegheați online și sistemul nu le permitea să acceseze altceva pe calculator în afară de testul pe care îl susțineau. „La etapa națională chiar am eliminat vreo 4 candidați fiindcă nu au respectat regulile”, a spus Bogdan.

La Olimpiada Mendeleev au participat peste 140 de elevi din 28 de țări, inclusiv din Belarus, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia, China, Israel, Austria, Serbia și Georgia. Competiția a constat din două ture. Tinerii chimiști au trebuit să rezolve opt probleme în cinci ore în primul tur și 15 probleme mai dificile, tot în cinci ore, în a doua fază.

Organizatorii au acordat 15 medalii de aur, 29 de argint și 44 de bronz. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației din Belarus și Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova.

Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev este un eveniment anual și este succesorul Olimpiadei de Chimie All-Union care a avut loc pentru prima dată în 1967. Olimpiada este numită după marele chimist rus Dmitry Mendeleev.

Primele ediții ale Olimpiadei Internaționale de Chimie Mendeleev au prezentat elevi din țările CSI și din statele baltice. Bulgaria, Macedonia și România s-au alăturat în 2004, Ungaria, Turcia și Arabia Saudită – în 2012. Israel, Mongolia și Nigeria au debutat la competiție în 2016.

Foto: edupedu.ro

Politica