joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reguli privind arderea deșeurilor din curți

Incendiile de vegetație uscată continuă să fie o problemă în judetul Dolj. Multe sunt iscate chiar de oameni care vor să iți curețe terenurile, dar care uită că sunt reguli de respectat. Ba chiar și amenzi pentru cei care le încalcă.

Cum primăvara este „sezon” al incendiilor de vegetație uscată, ISU Dolj reamintește care sunt regulile care trebuie respectate:

Alexandru Nica

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru prevenirea şi reducerea a riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, eliminarea victimelor (răniţi sau decedaţi),  precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se impune respectarea următoarelor reguli: a) condiţii meteorologice fără vânt; b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ori alte bunuri materiale combustibile; d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; e) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; f) supravegherea permanentă a arderii; g) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; h) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. Regulile se aplică pe întreg teritoriul judeţului Dolj de către toate persoanele fizice şi juridice care utilizează focul deschis la arderea resturilor menajere, furaje sau vegetaţiei uscate din grădini sau curţi”, conform ISU Dolj.

Cetățenii nu sunt singurii care trebuie să respecte anumite reguli în acest sens. Autoritațile publice și instituțiile au anumite obligații, la rândul lor. „Pentru informarea populaţiei sunt stabilite în acest sens obligaţii pentru instituţiile de la nivelul localităţilor care au următoarele obligaţii:

Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate atunci când execută arderi de vegetaţie uscată şi resturi vegetale, prin executarea de controale/instruiri săptămânale de către componenta preventivă a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. La nivelul unităţilor de învăţământ se vor executa activităţi de informare preventivă pentru educarea preşcolarilor şi elevilor privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate atunci când se execută arderi de vegetaţie uscată şi resturi vegetale în gospodării şi curţi. La nivelul unităţilor de cult se vor executa, cu enoriaşii, activităţi de informare preventivă pentru conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care se expun, atât ei cât şi întreaga comunitate, prin nerespectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale”, a mai precizat ISU Dolj.

Nerespectarea acestor reguli poate produce atât pagube materiale, poate dăuna mediului dar poate duce și la priederi de vieți omenești, motiv pentru care sancțiunile în acest sens nu sunt deloc de trecut cu vederea.

„Totodată, le reamintim cetățenilor că în conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei”, a mai adăugat ISU Dolj.  

Politica