Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Reguli pentru utilizarea grătarelor în siguranță

Publicat

pe

Vremea din ce în ce mai prietenoasă de afară și apropierea sărbătorilor de Paște, îndeamnă oamenii să aprindă grătarele. Există câteva reguli pe care ISU Dolj ține să le reamintească celor care vor face grătare:

 „Prepararea tradiţionalelor grătare se va face numai în locuri special amenajate şi la distanţe de siguranţă, după cum urmează: 10 metri faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile,  hârtie, bitum, etc; 40 metri faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili; 100 metri faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite. Aprinderea focului se face cu atenţie. Nu utilizaţi pentru această operaţiune substanţe inflamabile; pentru prepararea alimentelor nu se vor aprinde focare direct pe sol; este recomandat să aveţi la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu, o rezervă de apă, etc; se va evita utilizarea focului în perioadele de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt, copii vor fi urmăriţi permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia; va fi supravegheată continuu, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată; înainte de plecare, locul preparării grătarului va fi verificat cu mare atenţie luându-se următoarele măsuri: se sting cu apă flăcările, jarul, cărbunii încinşi;  se acoperă cu pământ resturile de ardere; toate resturile, deşeurile, sticlele, hârtiile se vor depune în locurile special amenajate”, conform ISU Dolj.

Nerespectarea acestor măsuri, duce deseori la incendii care pot provoca pagube materiale, dar și pierderi de vieți. Din acest motiv sancțiunile sunt destul de mari, ele ajungând până la 2500 de lei.

Continue Reading