vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UE a adoptat obiectivul de reducere a emisiilor de carbon

Parlamentul European şi statele membre ale UE au căzut de acord miercuri pentru adoptarea obiectivului de reducere netă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, au anunţat Comisia Europeană şi eurodeputaţi, conform agerpres.ro.

Acest obiectiv a făcut obiectul unor negocieri intense între liderii Celor 27, care s-au înţeles în noiembrie asupra unei reduceri de 55%, şi Parlamentul European, care cerea o reducere de cel puţin 60%. Acordul asupra obiectivului UE, care va fi integrat oficial într-o lege privind clima aflată în pregătire, survine cu o zi înaintea unui summit virtual despre climă iniţiat de preşedintele american Joe Biden, în cursul căruia Washingtonul ar urma să îşi dezvăluie propriul obiectiv revizuit pentru 2030, conform sursei citate.

Negocierile dintre statele membre şi eurodeputaţi, aflate în impas de mai multe luni, au fost reluate marţi după-masă şi s-au prelungit până miercuri dimineaţă la ora 05:00, ceea ce înseamnă 14 ore de discuţii. „Parlamentul este, evident, pregătit să meargă şi mai departe, dar compromisul obţinut este ambiţios: vom face de două ori şi jumătate mai mult în nouă ani decât ce s-a făcut în ultimii zece ani în Europa”, a spus eurodeputatul Pascal Canfin (grupul Renew, liberal), preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, care a mai precizat că reducerea totală a emisiilor ar putea ajunge la aproape 57% comparativ cu 1990. În acordul convenit, obiectivul este o scădere „netă” a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă şi includerea compensaţiei de emisii de CO2 prin „rezervoare de cărbune” natural, spre exemplu prin reîmpădurire, conform aceleiași surse.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica