vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prințul Philip, omagiat printr-o ceremonie restrânsă. Regina Elisabeta a stat singură la funeraliile soțului ei

Funeraliile prinţului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a murit la 9 aprilie la vârsta de 99 de ani, au avut loc, sâmbătă, la castelul Windsor, într-un format restrâns. Tot ceremonialul a fost gândit chiar de către prințul Philip, iar regina Elisabeta s-a asigurat că Operațiunea Forth Bridge, numele de cod pentru funeralii, va respecta întocmai dorința ducelui.

Prințul Philip a avut parte de o ceremonie militară, dar nu și de funeralii naționale. A fost dorința lui. În deplină concordanță cu restricțiile antipandemie, la slujba din capela Saint George au participat doar 30 de persoane, în frunte cu suverana.

Din cauza restricțiilor, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost nevoită să stea singură în timpul funeraliilor soţului său Philip, care au avut loc sâmbătă după-amiază în capela St. George.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și participanții la slujba din capelă au păstrat distanţa unii de față de ceilalți, fiind aşezaţi la 2 metri, pe familii, pentru a respecta restricţiile impuse, scrie .digi24.ro

Camerele de filmare nu i-au putut capta expresia chipului, însă alţi membri ai casei regale care au apărut în imagini aveau feţele triste. Nora cea mică a reginei, Sophie, contesă de Wessex, a fost surprinsă plângând în capelă. Și soțul ei, prinţul Edward, cel mai mic dintre copiii reginei şi ai prinţului Philip, a fost văzut punându-şi mâna pe frunte în timp ce corul intona imnuri religioase. Apoi a fixat cu privirea sicriul tatălui său.

Prinții William și Harry, nepoții reginei, au stat față în față, în rânduri diferite în capelă. Ducele de Cambridge a stat alături de soția sa, Catherine, iar ducele de Sussex a stat singur.

Participanții la slujbă nu au cântat în timpul serviciului religios, tot din motive de pandemie. 

Fiecare membru al casei regale – mai ales cei special invitaţi – a purtat haine de doliu de culoare închisă şi măşti sanitare negre. Inclusiv regina, care a obișnuit publicul să se îmbrace în culori vii, a fost îmbrăcată în negru.

Funeraliile, la organizarea cărora și-a adus contribuția însuși defunctul, s-au dorit a fi fără fast, dar solemne, potrivite pentru vremurile pe care Marea Britanie le traversează. Pandemia a luat peste 120.000 de vieți în această țară și nenumărate familii au fost nevoite să renunțe la ritualurile obișnuite de înmormântare. 

Cu câteva ore înainte de funeraliile prințului Philip, Casa Regală a publicat o fotografie cu ducele de Edinburgh și regina Elisabeta. Imaginea datează din 2003 și a fost realizată în Scoția de nora cuplului regal, Sophie, contesă de Wessex, în timpul unei vacanțe. Elisabeta și Philip poartă ținute de picnic, sunt relaxați și zâmbitori. Potrivit site-ului familiei regale, fotografia este una dintre preferatele suveranei britanice, pentru că-i aduce aminte de vremurile când ducele era sănătos și o prezență constantă lângă regină.

Elisabeta a II-a, care spune că moartea lui Philip a lăsat un gol imens în viața ei, a vrut ca această fotografie să fie publicată pe paginile de social media ale casei regale, pentru ca memoria prințului consort să fie una pozitivă, dincolo de tristețea pierderii sale.

Politica