joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

În mai începe vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie din toată țara

Vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie va începe în jurul datei de 4 mai. Oamenii nu mai trebuie să se programeze în platformă, iar serul folosit va fi cel de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a spus că odată cu începerea acestui demers, numărul persoanelor imunizate va crește.

„Din 4 mai va începe. Am zis să îi lăsăm pe medicii de familie să se organizeze, să aibă o perioadă de pregătire, trebuie să-și asigure fluxul conform instrucțiunilor transmise în acest sens”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Dozele de vaccin vor ajunge în cabinetele medicilor de familie prin intermediul DSP-urilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Se întocmesc la nivelul operatorului economic, inclusiv alocarea dozelor. În funcție de câți sunt înscriși, medicii comunică necesarul, iar DSP-ul livrează”, au mai explicat reprezentanții CNCAV, potrivit libertatea.ro

În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider, astfel că vaccinul folosit este cel de la AstraZeneca.

Inițial, autoritățile au anunțat că va fi folosit și serul de la compania americană Johnson & Johnson, însă Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că își va da abia marţi avizul cu privire la acest ser, a cărui utilizare a fost suspendată recent în Statele Unite şi în Europa din cauza apariției unor cazuri rare de formare de cheaguri sangvine după administrarea acestui ser.

Oamenii care vor să se vaccineze în cabinetele medicilor de familie nu trebuie să se mai înscrie în platformă, ci doar să anunțe medicul. De asemenea, aceștia trebuie să le raporteze medicilor dacă au reacții adverse. În urma imunizării, oamenii vor primi la cabinet și adeverința de vaccinare.

Autoritățile au anunțat că se vor axa și pe informarea persoanelor din mediul rural pentru a crește gradul de vaccinare.

„Am pregătit întâlniri cu autoritățile locale în care să explicăm necesitatea vaccinării, iar oamenii să aibă toate informațiile despre acest demers. Am gândit centrele mobile pentru a asigura vaccinarea în mediul rural. Ele vor fi amplasate în așa fel încât oamenii nu să parcurgă distanțe mari până la centre”, au mai precizat cei de la CNCAV.

Politica