joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Regina Elisabeta schimbă protocolul pentru Harry. Membrii familiei regale, fără uniforme militare la înmormântarea Prințului Philip

La funeraliile prinţului Philip al Marii Britanii, membrii familiei regale nu vor purta ţinute militare, a decis regina Elisabeta. Motivul acestei decizii este legat de faptul că prinţul Harry şi-a pierdut recent toate rangurile, motiv pentru care nu mai are dreptul să poarte uniformă şi ar fi fost singurul îmbrăcat în civil. Regina nu a vrut să-l pună pe nepotul său într-o situaţie stânjenitoare.

Conform protocolului, ducele de Sussex ar trebui să poarte haine civile, dar ar avea voie să-și afișeze medaliile.

Regula „fără uniforme” ar opri și un conflict intern desfășurat la Palatul Buckingham. Prințul Andrew, Ducele de York, care a renunțat la atribuțiile regale după prietenia sa controversată cu omul de afaceri Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, urma să fie avansat la gradul de amiral în 2020, la împlinirea vârstei de 60 de ani, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Acum, dezbaterea era dacă Prințul Andrew ar urma să aibă voie sau nu să apară la înmormântare într-o uniformă de amiral.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit tradiției, la o înmormântare regală, precum cea a Prințului Philip, se purtau uniforme militare. Acest cod vestimentar a fost respectat și la ultima ceremonie regală de înmormântare, cea a Reginei Mamă Elisabeta. Cu toate acestea, regula „fără uniforme” a fost adoptată pentru înmormântarea Prințesei Margareta, dar și pentru înmormântarea Prințesei de Wales, Diana, care în acel moment nu mai era membru al casei regale, scrie libertatea.ro

Înmormântarea prințului Philip se va desfășura conform restricțiilor impuse de pandemia de COVID, ceea ce înseamnă că doar 30 de persoane vor fi prezente la ceremonia programată 17 aprilie, de la Capela St. George, de la Windsor.

Astfel, funeraliile se vor desfășura în cadru privat, fără public, dar ceremonia va fi televizată.

După validarea din partea Reginei Elisabeta a II-a, Palatul Buckingham a anunțat joi, 15 aprilie, lista celor 30 de persoane care vor avea acces la înmormântare:

  • Regina Elisabeta a II-a;
  • cei patru copii ai cuplului regal și partenerii lor vor fi prezenți: prințul Charles și Camilla Parker Bowles, ducesa de Cornwall, prințesa Anne și viceamiralul Timothy Laurence, prințul Andrew, duce de York, și prințul Edward, conte de Wessex, cu soția sa, Sophie;
  • cei opt nepoți ai Reginei și ai lui Philip: prințul William, duce de Cambrige, prințul Harry, duce de Sussex, prințesele Beatrice și Eugenie, Peter Phillips, Zara Phillips, Lady Louise Windsor și vicecontele Severn;
  • Kate Middleton, ducesă de Cambridge, Mike Tindall, Jack Brooksbank și Edoardo Mapelli Mozzi, partenerii nepoților, vor avea și ei acces la funeralii;
  • verii reginei și partenerii lor: prințesa Alexandra, ducelele de Gloucester, ducele de Kent;
  • copiii surorii reginei, Margaret: lady Sarah Chatto și soțul ei, Danel Chatto, și contele de Snowdon;
  • prințul Bernhard de Baden, prințul Donatus de Hessa, prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg, contesa Mountbatten din Birmania.

De la marea poartă a Castelului până la capelă, sicriul va fi transportat într-un Land Rover special adaptat ca mașină mortuară. Prințul Philip însuși a gândit și a proiectat modificările aduse autovehiculului.

Peste 700 de angajați ai Forțelor Armate din Royal Navy, Royal Marines, British Army și Royal Air Force vor oferi sprijin ceremonial în timpul înmormântării.

Prinții William și Harry vor merge în spatele sicriului ducelui de Edinburgh cu tatăl lor, Charles, și alți membri ai familiei regale, ca parte a unei procesiuni private, înainte de slujba de înmormântare.

Politica