sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 600 de militari români din Afganistan vor reveni în țară în următoarele luni

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat, oficial, retragerea celor peste 600 de militari români care participă la Misiunea Resolute Support (RSM) din Afganistan, de la 1 mai 2021, data convenită la nivelul membrilor Alianței Nord-Atlantice.

Anunțul a fost făcut după ce miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au participat, în sistem de videoconferință online, la dezbaterea privind retragerea trupelor NATO din Afganistan, prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

În final a fost adoptată o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan”, a spus Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, ministrul român al Apărării a amintit, miercuri seară, că la reuniunea NATO s-a discutat și despre desfășurarea militară făcută de Rusia lângă Ucraina.

„A fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a mai afirmat Nicolae Ciucă. 

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

„A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Biden.

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, a anunţat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

România a participat la misiunile NATO din Afganistan încă din iulie 2002. Țara noastră a dislocat atunci primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda ISAF.

În misiunile de atunci și până în prezent, au murit 27 de militari români, ultimul pe 5 septembrie 2019. În același timp, peste 100 de militari români au fost răniți în timpul misiunilor din Afganistan, ultimii doi fiind răniți în timpul unui atac cu un dispozitiv exploziv în 21 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Apărării.

Militarii români căzuți la datorie în Afganistan și în alte teatre de operațiuni în care țara noastră participă cu trupe sunt în galeria de onoare creată de Ministerul Apărării „Eroi – In memoriam”: https://www.mapn.ro/eroi/

Politica