vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Baroul Dolj atrage atenția asupra importanței apărării: „Nu există justiție fără o apărare liberă”

Baroul Dolj a organizat o acțiune, miercuri, la ora 12:00, în fața Tribunalului Dolj, pentru a atrage atenția asupra rolului avocatului, independenței avocatului și importanței apărării.

Avocații au afișat mesaje pe scările și pe trotuarul din fața Tribunalului: „Apărarea nu este delict de opinie”, „Dreptul la apărare e garanția democrației” și „Nu există justiție fără o apărare liberă” au fost doar câteva dintre mesajele afișate.

Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.), alături de alte barouri din România, au analizat impactul hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa” asupra independenței avocaților, asupra libertății de exercitare a profesiei și implicit asupra dreptului la apărare al cetățeanului. Avocații din cadrul Baroului Dolj apreciază că modul de abordare prin calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru viitorul statului de drept în România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Prin această manifestare ne dorim să atragem atenția opiniei publice, cu privire la importanța apărării, independența avocatului și rolul avocatului în statul de drept. În contextul în care, de curând, s-a pronunțat o hotărâre cunoscută, în care un avocat a fost condamnat, motivarea țintește foarte mult către profesie. Nu discutăm de baza factuală a respectivei hotărâri. Este vorba despre o hotărâre definitivă, hotărâre care a fost pusă în executare. Pe noi ne deranjază foarte mult această motivare din perspectiva drepturilor și obligațiilor avocaților. Faptul că prin condamnarea unui avocat în contextul respectiv, doar pentru că și-a exprimat anumite opinii legale, apreciem că este afectat dreptul la apărare și dreptul la apărare este al cetățenilor”, a spus Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

Ion Turculeanu, vicepreședintele Uniunii Barourilor din România a explicat că nu este vorba despre un protest și că avocații au reacționat pentru a apăra apărarea și pe cei care au nevoie de justiție.

„Reacția avocaților din Baroul Dolj este o reacție provocată de soluția pronunțată în dosarul Băneasa, dar nu este cauza acesteia. Cauzele sunt multiple și s-au materializat în încălcarea permanentă a dreptului la apărare. Este un demers care se constituie într-un mod de a apăra apărarea, un mod de a-i apăra pe cei care au nevoie de justiție. Asemenea manifestări vor avea loc până când apărarea va fi pusă în drepturile ei constituționale în justiția din România. Nu este un protest. Este un demers de a aduce la cunoștință conducerii instanțelor de judecată că asemenea practici care au prilejuit pronunțarea deciziei penale în dosarul Băneasa nu trebuie să mai aibă loc în această țară”, a spus vicepreședintele Uniunii Barourilor din România.

Un alt aspect care a determinat reacții puternice din partea avocaților este audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor. Lucian Săuleanu a explicat faptul că în acest dosar au fost audiați zeci de avocați în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții. Inclusiv judecătorii au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat.

„Mesajul pe care vrem să îl transmitem este legat de nemulțumirea avocaților, pentru noi și la această oră suntem în timpul activității, este legat de maniera în care se înțelege exercitarea profesiei noastre, în maniera în care se dorește limitarea exercitării profesiei noastre. Pe noi ne deranjează foarte mult faptul că la individualizarea pedepsei se ține cont de faptul că este vorba despre un avocat foarte cunoscut. Credem că astfel de interpretări legate de calificările respectivului avocat nu trebuie să aibă legătură cu condamnarea, ci numai faptele în sine. Noi încercăm să transmitem un mesaj pentru toți ceilalți avocați care trebuie să înțeleagă că sunt liberi să își exercite profesia în limitele legii”, a mai spus Lucian Săuleanu.

Politica