vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Donarea de sânge – „un must do la vârsta majoratului”

Criza de sânge pentru pacienții din România pare să nu se mai încheie. Este nevoie permanentă de donatori.

Din fericire, sunt, între noi, mulți oameni care au înțeles cât de important este să avem grijă unii de alții. Este și exemplul lui Dragoș, donator convins de patru ani, de când a împlinit vârsta majoratului.

Dragoș a povestit, pentru cotidianul regional „Jurnalul Olteniei”, că donarea de sânge trebuie privită drept un obicei, un lucru pe care să-l facem din plăcere.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Știm cu toții că donarea de sânge este un gest nobil. Așa ni se comunică prin orice mijloc de informare existent. Însă pentru mine nobil este un cuvânt prea mare pentru acest gest.

Am 22 de ani. Donez sânge de la 18 ani și a fost unul dintre lucrurile <<must do>> la vârsta majoratului, pe lângă permisul de conducere. Marea problema în România este că un număr infim de tineri enumeră această dorință printre libertățile pe care le dobândești odată cu împlinirea vârstei de 18 ani.

Pentru mine donarea de sânge a ajuns să fie un lucru uzual, pe care îl fac o dată la 3  luni, chiar nerăbdător. Nu mi se pare un gest nobil, ci mai degrabă de respect și bunătate. Așa cum în trafic, din dorința de a ajuta, le cedăm trecerea unor șoferi aflați pe un drum fără prioritate, chiar dacă nu suntem constrânși legal să o facem, la fel putem să acordăm unor oameni complet necunoscuți o șansă la viață.

Donarea de sânge ajută sistemul imunitar, reduce riscul de accident vascular și reîmprospătează sângele. Acestea, pe lângă senzația incomparabilă că ai salvat o viață. Pentru a completa lista avantajelor, donarea de sânge îți aduce o zi liberă la locul de muncă, tichete de masă cu care poți umple un coș de cumpărături și un set complet de analize, gratuit, la cea de-a treia donare într-un singur an.

Din păcate, situația în care țara noastră se situează la acest capitol este tragică. Doar 2 din 100 de români donează sânge. 17 nu s-au gândit niciodată la acest lucru, iar 15 spun ca sunt prea ocupați. Formăm cozi la centrele sanguine doar atunci când un apropiat are nevoie de sânge sau la evenimente zguduitoare, precum Colectiv. Campaniile de donat sânge sunt de multe ori ineficiente și doar cresc ușor media de unități de sânge donate, și așa mică. Acest lucru se întâmplă deoarece nu suntem învățați din școală despre acest lucru. Pentru că obiceiurile <<sănătoase>> se deprind de mici copii”, a mărturisit Dragoș, în vârstă de 22 de ani.

De aceeași părere este și Maria, o craioveancă ce nu obișnuia să doneze în trecut. Însă, după prima donare, și-a dat seama că a salva vieți este atât de ușor.

„Consider că este mai mult decât necesar să donezi sânge, mai ales dacă ești compatibil. Ar fi și păcat să nu ajuți, atâta vreme cât se poate.

Mie îmi pare foarte rău de pacienții din spitale, pentru care nu se găsește sânge. Uneori, operațiile lor sunt întârziate din această cauză. Este crunt. Să  nu poți să duci la capăt o operație pentru că nu ai sânge și nici nu se găsesc donatori.

Am avut și eu o persoană foarte dragă, internată la Spitalul de Urgențe din Craiova și am găsit extrem de greu sânge, mai ales pentru că era vorba de o grupă destul de rară. Dar nu contează, poți să vii să donezi chiar dacă nu deții grupa care se cere. Sângele tău va fi folosit oricum. La fel și plasma. Este important să salvăm vieți.

Pe mine mă motivează acest lucru și cred că nu sunt singura. Am început să donez frecvent de câțiva ani și mă bucur că pot să ajut. Mereu mă îngrozesc când văd pe Facebook postările Centrului de Transfuzii în care oamenii sunt chemați să doneze.

Am văzut că desfășoară tot felul de campanii și este foarte bine. Lumea trebuie să afle, să știe că este nevoie de sânge și astfel să fie motivată să vină să doneze. Știu că există și unele beneficii post-donare. Pe mine nu mă interesează prea mult, sinceră. Mă încălzește că sângele meu poate salva vieți. Atât”, a spus Maria.

Totodată, oamenii țin cont și de beneficiile pe care le au după ce donează, în special de cele care protejează organismul în fața diferitelor boli.

 „Am ales să donez din dorința de a ajuta oamenii aflați în situații grave, ce trebuie operați, iar din lipsa sângelui se amână, ceea ce poate fi vital Eu printr o simplă donare de 450 ml sânge, care se refac în organism în 48h, pot ajuta trei pacienți. Ceea ce pentru noi înseamnă o oră din viață, pentru pacienți poate însemna restul vieții. În ultimul rând, donez și pentru sănătatea mea, pentru că regenerarea sângelui este un ajutor în prevenția câtorva boli”, a transmis Alina, în vârstă de 45 de ani.

Donează sânge, fii erou!

În momentul de față, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova organizează o campanie, cu ocaiza sărbătorilor pascale. În acest fel, reprezentanții Centrului speră să atragă din ce în ce mai mulți donatori.

„Anul acesta campania <<Donează Sânge! Fii erou!>> se desfășoară în perioada 12-23 Aprilie! Ca în fiecare ediție avem și un invitat special, Iepurașul de Paște, care în coșul său cu ouă frumos colorate ne aduce și darul vieții.

Pentru a afla cât mai multe persoane despre cadourile sale și pentru ca acestea să ajungă la cei care au nevoie de ele, el are nevoie de câțiva iepurași care să îl ajute.

Fii parte din echipa specială a Iepurașului de Paște și implică-te ca voluntar prin completarea formularului de mai jos! La treabă iepurași!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Centrului.

Ca de fiecare dată, donatorii pot beneficia de o adeverință medicală prin care pot primi o zi liberă de la serviciu, bonuri de masă, reduceri pentru diferite magazine din oraș sau chiar un set de analize după trei donări consecutive, în același an.

Aceștia se pot înscrie prin intermediul aplicației Donorium sau se pot prezenta direct la Centrul Regional de Transfuzii, din strada Tabaci, nr. 1, în intervalul 7:30-13:30.

Donatorii sunt așteptați în număr cât mai mare, cu atât mai mult că acum este nevoie urgentă de sânge pentru un bebeluș născut prematur. Pruncul se află internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, iar grupa sa de sânge este destul de rară – B III – RH Negativ. Medicii din oraș apelează, din nou, la bunătatea cetățenilor și îi roagă să vină să doneze. Fiecare pungă de sânge înseamnă șansa la viață pentru cei vulnerabili.

Persoanele vaccinate anti-COVID, compatibile pentru donare

Ca urmare a cercetărilor efectuate de specialiștii în Sănătate, s-a constatat că și cei care au fost imunizați împotriva noului coronavirus pot dona sânge, dar mai ales, plasmă.

Pentru vaccinurile anti-COVID aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat, scrie hotnews.ro Cu alte cuvinte, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de Covid-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

·        Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);

·        Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2;

·        Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ;

·        În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

Centrul de Transfuzii din Craiova este deschis pentru toți cei care vor să ajute, donând sânge. Situația din spitale privind disponibilitatea sângelui este critică, fiind nevoie de donatori la foc continuu.

Totodată, pentru pacienții infestați cu SARS-CoV-2, tratamentul cu plasmă este vital. Persoanele care vor să doneze sunt așteptate în cadrul Centrului de Transfuzii, unde există aparatura necesară procedurii de plasmafereză.

„Dragii noștri, vă așteptăm la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, de luni până vineri, la donare de plasmă convalescentă Covid. Avem aparat pentru recoltarea plasmei convalescente Covid!

Mulțumim primilor donatori de plasmă Covid și așteptăm si alți convalescenți de infecție Covid 19 pentru plasmafereză!”, este mesajul transmis în decembrie de reprezentanții Centrului de Transfuzii.

Politica