Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mehedinți. Patronul milionar în euro, de la șefia ITM, Nicea Mergeani, este „securist” modern, cu patalama! O avea oare și certificat ORNISS?

Publicat

pe

Șeful ITM Mehedinți, Nicea Mergeani, barosanu cu firmă de repartitoare în Severin care-i produce anual miliarde și cu hotel în Eforie Nord, fost secretar de stat PSD în Ministerul Muncii, actualmente „simpatizant” PNL din motive lesne de înțeles, este „securist” modern, de tip nou, cu acte în regulă. Concret, el are expertiză în „securitate și bună guvernare”, în calitate de absolvent al Colegiul Național de Apărare din București. Aceste studii postuniversitare ale sale sunt cursuri de nivel înalt, intitulate „securitate și bună guvernare”.

La sfârșitul lunii iunie 2019 pe când era secretar de stat PSD în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, chiar Nicea Mergeani a anunțat public că a absolvit Colegiul Național de Apărare în „securitate și bună guvernare”. A postat atunci și o poză în care a primit diploma chiar de la fostul ministru al Apărării, Mihai Beniamin Leș. O fi primit și ceva grade pe umeri ? De ce nu! Având atunci o funcție importantă în statul român și fiind pregătit de Colegiul Național de Apărare în „securitate și bună guvernare” se mai pune o întrebarea legitimă, oarecum similară cu prima, oare Mergeani Nicea a avut sau are certificat de securitate ORNISS? Posibil!

ORNISS înseamnă Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. Iar certificatul ORNISS înseamnă certificat de securitate sau autorizație de acces la informații clasificate, secrete de stat, care sunt de 3 tipuri: secrete, strict secrete și strict secrete de importanță deosebită. Pentru a obține certificat ORNISS nu este suficient să nu fi încălcat niciodată legea ci trebuie să fii impecabil și din punct de vedere moral.

Nicea Mergeani, părea că are o mare problemă penală, de competența  ANI

În urma investigațiilor noastre am aflat că, Nicea Mergeani este de loc din județul Constanța, are un neam foarte numeros în zona natală dar și în regiunea Dobrogea, spre exemplu, în județul Tulcea, are un unchi pe nume Dumitru Mergeani, om greu în organizația PSD de acolo, cu funcții mari la activ. Concret, Nicea Mergeani este nepotul lui Dumitru Mergeani, mai precis fiul unui văr de-al acestuia din urmă. Dumitru Mergeani este fost vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Tulcea în mandatul 2016-2020, actual consilier județean PSD la Tulcea în mandatul acesta 2020-2024 și președinte executiv la PSD Tulcea.  

Pe vremea baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu,  când Nicea Mergeani era președinte la TSD Mehedinți, Dumitru Mergeani era președinte la TSD Tulcea. După nenumărate demersuri la instituții publice și ziariști  din Tulcea, am reușit să vorbim personal cu Dumitru Mergeani, actualul consilier județean PSD de la  Tulcea. Motivul era unul foarte bine întemeiat și o să vi-l  dezvăluim în continuare. Am  dorit să  aflăm cine este numitul Nicea Mergeani din declarația dumnealui de avere, căruia i-a împrumutat încă din anul 2016 suma de 100.000 de lei și nu i-a mai fost restituită nici în anul 2020 după cum reiese din declarația sa de avere postată  public pe site-ul Consiliului Județean  Tulcea.  

Am  suspectat în mod rațional că poate fi vorba de Nicea Mergeani de la Mehedinți, care în declarațiile  lui de avere nu are trecut în niciuna dintre ele, faptul că s-a împrumutat 100.000 de lei la Dumitru Mergeani. În ipoteza că Dumitru Mergeani confirmă  suspiciunile noastre, Nicea Mergeani are o mare problemă cu Agenția Națională de Integritate, fals în declarații publice, minciună penală. Plus că se face de râs pentru că,  sincer vorbind, la miliardele lui, numai o gafă de tip Gâgă, îl împiedică  să-i dea înapoi unchiului din Tulcea,  miliardul împrumutat. 

 Ipoteza cealaltă, la fel de rațională, pot exista mulți oameni cu numele identic de Nicea Mergeani în România și e vorba de cu totul altă persoană. Dumitru Mergeani a lămurit  acest mister și ne-a declarat că îl cunoaște foarte bine pe Nicea Mergeani de la Mehedinți întrucât este  nepotul său, însă  pe alt Nicea Mergeani l-a împrumutat dumnealui cu suma de 100.000 de lei: ,,Sunt plecat din țară  în străinătate, și nu pot să vorbesc mult! Da, domnule, îl cunosc foarte bine pe Nicea Mergeani de la Mehedinți, este nepotul meu. Este fiul unui verișor de-al meu. Așa este, într-o anumită perioadă, eu am fost președinte la TSD Tulcea și el la TSD Mehedinți. Cât privește cei 100.000 de lei împrumutați de mine lui Nicea Mergeani, să nu faceți confuzie! Așa îl cheamă și pe tatăl meu, tot Nicea Mergeani. Deci nu este vorba de Nicea Mergeani de la Mehedinți în declarația mea de avere, dacă asta căutați! E vorba de tata! ”, ne-a declarat consilierul județean PSD Dumitru Mergeani, cunoscut și sub numele de ,,Miță” în zona Tulcea.

Ca să ai certificat ORNISS trebuie să fi curat lacrimă

Oficiul Național al Registrului Informațiilor Secrete de Stat –ORNIS avizează și acordă persoanelor cu funcții în stat accesul la informații secrete de stat sau clasificate de 3 tipuri: secrete, strict secrete și strict secrete de importanță deosebită.  Valabilitatea certificatului de securitate/ autorizaţiei de acces eliberate unei persoane este de până la 4  ani, în această perioadă verificările putând fi reluate oricând, în situaţii care impun revalidarea avizului privind accesul la informaţii secrete de stat. Revalidarea avizului privind accesul la informaţii clasificate presupune reverificarea persoanei deţinătoare a unui certificat de securitate/ autorizaţie de acces în vederea menţinerii sau retragerii acestuia/acesteia. Revalidarea poate avea loc la solicitarea unităţii în care persoana îşi desfăşoară activitatea, sau a ORNISS, în oricare din următoarele situaţii:
a) atunci când pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu ale persoanei deţinătoare este necesar accesul la informaţii de nivel superior;
b) la expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de securitate/autorizaţiei de acces deţinute anterior;
c) în cazul în care apar modificări în datele de identificare ale persoanei;
d) la apariţia unor riscuri de securitate din punct de vedere al compatibilităţii accesului la informaţii clasificate.
La solicitarea revalidării nu se eliberează un nou certificat de securitate/autorizaţie de acces, în următoarele situaţii:
a) în cazul în care se constată neconcordanţe între datele declarate în formularele tip şi cele reale;
b) în cazul în care, pe parcursul perioadei de valabilitate a certificatului de securitate/autorizaţiei de acces s-au evidenţiat riscuri de securitate;
c) în cazul în care ORNISS solicită acest lucru, în mod expres.

Pentru revalidarea accesului la informaţii secrete de stat se derulează aceleaşi activităţi ca şi la acordarea avizului iniţial, verificările raportându-se la perioada scursă de la eliberarea certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces anterioare.
Certificatul de securitate sau autorizaţia de acces îşi încetează valabilitatea şi se va retrage în următoarele cazuri:
a) la solicitarea ORNISS;
b) prin decizia conducătorului unităţii care a eliberat certificatul/autorizaţia;
c) la solicitarea autorităţii desemnate de securitate competente;
d) la plecarea din unitate sau la schimbarea locului de muncă al deţinătorului în cadrul unităţii, dacă noul loc de muncă nu presupune lucrul cu astfel de informaţii secrete de stat;
e) la schimbarea nivelului de acces.
La retragerea certificatului de securitate/autorizaţiei de acces, în cazurile prevăzute mai sus la literele a-d, angajatului i se va interzice accesul la informaţii secrete de stat, iar conducerea unităţii va notifica despre aceasta la ORNISS. După luarea deciziei de retragere, unitatea va solicita ORNISS înapoierea exemplarului 2 al certificatului de securitate/ autorizaţiei de acces, după care va distruge ambele exemplare, pe bază de proces-verbal.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.