marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Caracal. Casa Hagiescu-Miriște devine muzeu etnografic

Municipalitatea din Caracal este gata să demareze lucrările de restaurare a Casei Hagiescu-Miriște, lăsată în paragină.

Construcția urmează să devină muzeu etnografic printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Întregul proces de consolidare și modernizare a obiectivului de patrimoniu se ridică la aproximativ 6 milioane de lei, cea mai mare parte din fonduri fiind nerambursabilă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit edilului din Caracal, Ion Doldurea, lucrările  ar putea începe chiar la sfârșitul lunii aprilie.

„Pași concreți spre realizarea unui proiect de suflet pentru caracaleni!

Dragi prieteni, sunt încântat să împărtășesc cu voi bucuria unui moment care ne apropie de punerea în execuție a unui proiect important pentru comunitatea noastră: restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Muzeului de etnografie Hagiescu-Miriște

Am semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor. Estimez ca până la finalul lunii să putem emite și ordinul de începere al lucrărilor. Cu o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, acest proiect are termen de finalizare sfârșitul anului 2022.

Vă vom ține la curent cu fiecare etapă de implementare a acestui important obiectiv cultural turistic din urbea noastră”, a transmis primarul din Caracal.

Restaurarea Casei Hagiescu-Miriște se află printre proiectele de amploare de pe masa administrației locale caracalene.

Încă de anul trecut, Adrian Chesnoiu, administratorul public al municipiului Caracal, susținea că transformarea clădirii în muzeu etnografic este prioritară.

„Probabil că în octombrie se va da ordinul de începere a lucrărilor la Casa Hagiescu-Mirişte, care va găzdui muzeul etnografic din municipiul nostru. N-o să putem niciodată atrage turişti în această zonă a noastră, decât dacă ne legăm de patrimoniul cultural şi de ceea ce ne-a oferit istoria, cultura şi arta în această zonă. Alţii se bucură de darurile naturii, au munte, mare, alte posibilităţi de a face turism noi, din păcate, dacă vrem să aducem prosperitate în comunităţile noastre, trebuie să ne raportăm la acest patrimoniu cultural fantastic pe care l-am dobândit de-a lungul timpului”, a afirmat Adrian Chesnoiu, în iulie anul trecut.

Povestea Casei Hagiescu-Miriște, simbol al municipiului Caracal

Casa Hagiescu-Miriște se numără printre cele mai frumoase clădiri istorice din zona Olteniei. Aceasta a aparținut lui Hagiescu-Miriște, fost magistrat și consilier al Curții de Apel Constanța.

Ion Hagiescu-Miriște s-a născut la București, însă cea mai mare parte din viață și-a petrecut-o în Caracal, reședința județului Romanați. A fost pasionat de artă, motiv pentru care a călătorit foarte mult în Europa. S-a inspirat din monumentele străine pe care le vizita, dorindu-și să existe și în Caracal o construcție remarcantă, plină de istorie și însemnătate.

Astfel, Hagiescu-Miriște a cumpărat, în 1900, o casă ruinată ce aparținea lui Teodor Cazan. A refăcut-o după gusturile sale, dorindu-și ca după moartea sa, clădirea să fie donată Prefecturii județului Romanați.

Casa Hagiescu-Miriște este una de patrimoniu, ce se află într-o stare de degradare avansată, dar cineva inițiat poate admira și savura frumusețea arhitecturală de mare rafinament a acestei clădiri. Are un parter sobru, cu plan în trei volume, aducând ca noutate intrarea principală în semicerc care, la etaj, amintește de un foișor circular. Tot ca noutate apare balconul. Ornamentația se limitează la elemental central al fațadei, prin pilaștrii și ancadramente la ferestre (în special la etaj).

Fațada este fragmentată cu ajutorul unor brâuri, susținute de motive geometrice. Acoperișul amplu, cu o cornișă lată la partea central (foișor) și îngustată pe laturile drepte ale clădirii. Intrarea de la parter este specific românească și amintește de stilul brâncovenesc, dar și de cetățile medieval.

Fațada dreptunghiulară, paralelă cu strada, are o arhitectură clasică de influență germană, cu puternice influențe din cea românească, în special foișorul, cât și ornamentele simple și destul de austere.

Clădirea are două centre de interes:

– Foișorul susținut și de elemental decorative (nișa cu coloane și ornamentație mai bogată, cu statuie de influență grecească)

– Cupola cu arcuiri, mai degrabă de inspirație oriental pe filieră franțuzească.

Politica