joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unitatea de „mari arși”, de la SCJU Craiova, funcțională din toamnă

Unitatea pentru tratarea pacienților cu arsuri grave care se amenajează la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova ar deveni funcțională din toamnă. Anunțul a fost făcut vineri, de președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentat proiectul de buget al județului pentru anul 2021.

Potrivit acestuia, s-au făcut deja achiziții în acest sens.

„Avem în abordare câteva proiecte strict pentru Spitalul Județean. Vom aloca din buget aproape 100.000 euro și în felul acesta unitatea de primire de mari arși va fi funcțională la etajul 1 al UPU. Există aparatura deja achiziționată pentru primele rezerve și urmează doar masa de operație, deci în toamnă putem spune că avem Unitate pentru marii arși la Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este licitată amenajarea incintei, urmează să dăm drumul la lucrări în primăvara aceasta. Sunt alocate deja 50 de miliarde din sumă”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Proiectul referitor la înființarea unei secții destinate pacienților cu arsuri grave constituie o prioritate atât pentru forul administrativ județean, cât și pentru conducerea spitalului.

„După cum se cunoaște, Unitatea de Primiri Urgențe trece printr-un amplu proces de modernizare și extindere, lucrările fiind inițiate din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj și preluate apoi spre finanțare printr-un proiect cu fonduri nerambursabile. În urmă cu două luni, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, domnul profesor universitar doctor Marius Ciurea, și managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova, domnul Laurențiu Ivanovici, ne-au cerut sprijinul pentru a transforma sălile de operații ale UPU într-un centru pentru arși. Ne-am alăturat acestui demers, pe care îl considerăm vital pentru întreaga noastră zonă, și am solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia acordul de a interveni asupra proiectului pe care îl derulăm cu finanțare din fonduri europene”, a menționat, în februarie, Cosmin Vasile.

Tot atunci, anunța faptul că administrația județeană a primit aviz favorabil din partea Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia.

„Răspunsul pe care l-am primit din partea directorului general al ADR S-V Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, a fost pozitiv, întrucât modificările nu afectează îndeplinirea indicatorilor asumați prin proiect de către Consiliul Județean, iar organizarea unui centru pentru arși este asimilată urgențelor medico-chirurgicale și de terapie intensivă cu circuit închis, cheltuielile realizate în acest sens fiind eligibile pentru a fi suportate din fonduri europene”, a afirmat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Totodată, se vor face pași pentru consolidarea clădirii în care funcționează spitalul, dat fiind faptul că se încadrează în categoria de risc seismic 2.

„De asemenea, vom da drumul la o provocare despre care am discutat și cu managerul Spitalului Județean din Craiova – suntem eligibili pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește consolidarea spitalului, aflat în risc seismic de grad 2. Avem acest studiu de fezabilitate care trebuie adus la zi, iar dacă PNRR-ul rămâne forma actuală,  vom avea și documentația la zi. Este un proiect greu, dar trebuie să valorificăm orice oportunitate, pentru că cine știe când vom mai avea șansa asta. Am discutat de mai multe ori cu managerul spitalului și își dorește același lucru”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj.

Clinicile de Oncologie și Dermatologie vor fi și ele complet reabilitate, proiectul vizând construirea unui imobil cu cinci niveluri, destinat activităților medicale de oncologie, incluzând componenta de îngrijire paliativă și două săli de operație.

Bani și pentru spitale din județ

Acestea nu sunt singurele investiții pe care Consiliul Județean Dolj le are în plan pentru anul 2021, la capitolul Sănătate, pentru care se va aloca o sumă de aproximativ 25 de milioane de lei.

Astfel,  bani vor merge și către Spitalul din Dăbuleni sau cel din Leamna, care este și cel mai mare furnizor de servicii medicale de pneumologie din Oltenia.

Principala investiție de aici, cu o valoare estimată la peste 6 milioane de euro, urmărește modernizarea spațiilor medicale și administrativ existente, dar și construirea unui corp de clădire cu o suprafață de aproximativ 1.110 mp.

„Avem grijă și de spitalele din subordinea noastră – pentru Dăbuleni avem un proiect pe fonduri europene pentru achiziția de aparatură; mai mult, suntem în licitație pentru un proiect de 6 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Spitalului din Leamna și pentru un laborator de radiologie și analize medicale. Este eligibil pentru PNRR, avem proiectul tehnic realizat anul trecut, iar acum am dat drumul la licitație”, a completat Cosmin Vasile.

Politica