Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Românii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive

Publicat

pe

Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile Horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat pentru Economedia preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. 

”Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Sănătății și Economiei. La finalul acestei săptămâni, secretarul de stat Paul Ene de la Ministerul Economiei va coordona prima întâlnire a grupului de lucru”, spune Daniel Mischie.

”Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a mai spus Mischie pentru economedia.ro

Potrivit acestuia, ar putea apărea două zone distincte, complet demarcate, cum erau în trecut zonele de fumători și de ne-fumători. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vom mai fi obligați să se supună resctricțiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități.

Pilonul principal va fi emiterea certificatului verde de către UE pe 14 mai. Va exista un QR code unic, iar autoritățile vor putea verifica în orice moment autenticitatea documentului, spune Daniel Mischie.

E vorba despre adeverința electronică verde, propusă în 17 martie de Comisia Europeană și care e în curs de aprobare la nivel comunitar. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE și ele atestă fie vaccinarea, fie un rezultat negativ la testul Covid, fie vindecarea de Covid.

Autoritățile naționale din fiecare stat membru UE vor răspunde de emiterea adeverinței verzi. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare. Versiunea electronică a adeverinței verzi poate fi stocată pe un dispozitiv mobil – telefon, tabletă, laptop., dar cetățenii pot solicita și o versiune tipărită. Ambele versiuni vor avea un cod QR unic care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței.

Comisia Europeană va crea un portal de acces, prin intermediul căruia toate semnăturile de pe adeverințe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverință nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autoritățile îl pot utiliza ca să verifice codurile QR.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.