joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mesajul papei Francisc de Paştele catolic: Să nu ne pierdem niciodată speranţa

Papa Francisc i-a chemat pe credincioşi la Vigilia Pascală din Sâmbăta Mare să nu-şi piardă speranţa în criza prelungită a coronavirusului, notează dpa şi vaticannews.

„La ceas de întuneric, când omenirea se confruntă cu pandemia şi alte boli, creştinii trebuie să pună la inimă mesajul de Paşte al îngerului ca să nu se teamă,”, a spus suveranul pontif, 84 de ani, în bazilica Sfântul Petru.

Un mesaj al Paştelui, a spus el, este acela că întotdeauna este posibil să începi din nou. Chiar şi din dezastrele istoriei umane, Dumnezeu a creat ceva nou.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Chiar şi din ruinele inimii noastre – fiecare le ştie, îşi cunoaşte ruinile inimii -, Dumnezeu poate să construiască o operă de artă, chiar şi din resturile prăfuite ale umanităţii noastre, Dumnezeu pregăteşte o istorie nouă”, a adus aminte papa Francisc.

„În aceste luni întunecoase de pandemie, îl auzim pe Domnul Înviat care ne invită să începem din nou, să nu ne pierdem niciodată speranţa”, a mai spus el.

Numai un număr limitat de persoane au avut voie să participe ca măsură de precauţie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

La începutul vigiliei de sâmbătă, pontiful a purtat lumânarea de Paşte – lumina lui Hristos – în bazilica Sfântul Petru aflată în întuneric.

În Duminica Învierii, 4 aprilie, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora Romei 10.00 în bazilica Sfântul Petru, iar la finalul celebrării euharistice transmite „Urbi et Orbi” tradiţionalul mesaj pascal, însoţit de binecuvântarea apostolică şi de darul indulgenţei plenare.

Este al doilea Paște consecutiv în pandemie, unul petrecut în condiții mai puțin austere decât primul, deși al treilea val al infectărilor a pus la grea încercare întreaga Europă, scrie digi24.ro  

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, milioane de oameni marchează sărbătorile pascale cu diverse restricţii,  situaţie cu care se confruntă multe dintre statele europene cu număr important de credincioși. Un exemplu este Italia, unde a fost instituită carantina pe tot teritoriul țării. Deplasările non-esențiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să ia o masă de Paște în casele lor împreună cu alte două persoane dintr-o altă gospodărie. Bisericile sunt deschise, dar credincioșilor li s-a spus să participe la slujbe în propriile lor regiuni.

Restricţiile şi-au pus amprenta şi asupra ceremoniilor de vineri seară, când Papa Francisc a asistat la procesiunea Drumul Crucii, la care au fost admiși doar câţiva credincioşi. În mod normal, Drumul Crucii era parcurs la Colosseum, dar pentru că aceste timpuri nu sunt deloc obișnuite, ceremoniile au fost mutate în Piața Sfântul Petru. Și tot din cauza acestor vremuri, Suveranul Pontif a renunțat și la tradiția spălării picioarelor mai multor deținuți.

Politica