Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mehedinți. Patronul repartitoarelor controversate, care dijmuiesc severinenii, este șeful ITM, Nicea Mergeani!

Publicat

pe

Pare de necrezut dar patronul controversatelor repartitoare de căldură din municipiul Drobeta Turnu Severin, suspectate că sunt uzate și neconforme și jupoaie locatarii beneficiari, este un mahăr de județ, un funcționar public cu funcție mare de conducere. În cauză este vorba de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți, Nicea Mergeani, care deține de ani buni această funcție publică importantă de director de instituție deconcentrată a județului. Concret acest director de stat, cu spirit antreprenorial dezvoltat, este și conducător de instituție publică importantă și patron la o firmă privată prosperă.

Potrivit documentelor oficiale, Nicea Mergeani este asociat unic la societatea  Heat Energy Services SRL Drobeta Turnu Severin cu 20 de părți sociale, și  o valoare totală de 200 de lei.  Ei bine cu această firmă de 200 de lei, inspectorul șef al ITM Mehedinți a câștigat și câștigă anual miliarde din dividende. De la 3 miliarde de lei vechi în sus, pe an! Concret este vorba de  venituri anuale personale cuprinse între 300.000 de lei și 700.000 de lei!  Asta, separat de veniturile încasate, din cealaltă parte, din funcția de la stat. Care nici acestea nu sunt deloc mici.

Cine este Nicea Mergeani: un traseist politic foarte șmecher și pragmatic

Nicea Mergeani, în vârstă de 49 de ani, este de loc din zona Dobrogei dar locuiește de ani buni în județul Mehedinți mai precis în municipiul Drobeta Turnu Severin unde și-a găsit jumătatea, s-a căsătorit și în prezent este tatăl a doi copii. Om extrem de abil și cu un simț dezvoltat al afacerilor prospere, Nicea Mergeani a știut cum să combine acest lucru cu politica. Și a avut numai de câștigat constant din acest lucru, a avut parte numai de beneficii. Traseist politic pragmatic acesta s-a perindat prin PSD, PDL, PSD și acum se bănuiește că s-a dat de partea PNL din moment ce n-a fost dat afară din funcție. A făcut aceste compromisuri și a dus-o bine. De ani buni nimeni nu l-a mai clintit din funcția de inspector șef al ITM Mehedinți. O bună bucată de vreme a deținut funcția de consilier județean PDL pe vremea prefectului Ion Mîțu și a guvernării PDL. Pe vremea baronului PSD de Mehedinți, Nicea Mergeani a deținut funcția politică de președinte al Tineretului Social Democrat Mehedinți. Tot în aceeași perioadă similară o persoană care pare să fie fratele său, Dumitru-Miti Mergeani a deținut funcția de președinte la Tineretul Social Democrat Tulcea.

Mergeani a fost secretar de stat destituit de propriul partid pentru indisciplină

Nicea Mergeani a primit din partea PSD funcția politică de secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale dar n-a făcut purici pe acest post. Pentru motive de purtare necuviincioasă și indisciplină de partid a fost dat afară din această funcție tot de către cei care îl promovaseră. Adică de PSD. Concret,  pe 27 martie 2018 premierul de atunci Viorica Dăncilă a decis numirea lui Nicea Mergeani în funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. După nici un an și jumătate, mai precis în data de 8 august 2019, prin decizia nr. 187/2019 tot premierul Viorica Dăncilă îl dă afară pe Mergeani Nicea din funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în locul său fiind numit Cătălin-Marian Tutilescu, fiul chestorului Marian Tutilescu. Mărirea și decăderea din funcția guvernamentală i-a prins bine într-un fel lui Nicea Mergeani, a avut o lecție bună de învățat. Și a folosit-o în beneficiul său. Căci când a fost dat afară de Viorica Dăncilă, n-a fost mătrășit definitiv ci a revenit pe postul de inspector șef al ITM Mehedinți. Ei bine acum când PNL a venit la putere și toată lumea se aștepta ca Mergeani să fie zburat și înlocuit cu un liberal, a venit surpriza. Nicea Mergeani, băiat deștept, a știut să-și obțină „sprijinul” PNL și să rămână poate cât vor mușchii lui în funcția de inspector șef al ITM Mehedinți.
În actele oficiale, mai precis în declarația de interese, el nu figurează că face parte din vreun partid politic, întrucât este funcționar public cu funcție de conducere și legea interzice acest lucru. În practică s-a dat de partea PNL, de partea puterii, ca s-o ducă bine. Și chiar o duce bine!  

Oare cine îl poate controla la sânge, la repartitoare, pe acest om?

Întrucât am arătat cât de puternic și influent este Nicea Mergeani, se pune întrebarea legitimă, oare cine îl poate controla la sânge pe acest om, la afacerea pe care o patronează? Că reclamații că repartitoarele de căldură din Drobeta Turnu Severin ar jupui de bani oamenii și ar fi neconforme există la multe instituții abilitate din județ. Cât de perfecte ar putea fi  controalele, să zicem, ale Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Mehedinți sau ale celor de la Metrologie la firma de repartitoare Heat Energy Services SRL Drobeta Turnu Severin? L-o fi „călcat” cei de la ANAF sau Garda Financiară pe Nicea Mergeani? Sau cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți unde chiar el este șef? Nu le știm pe toate însă, o vorbă din popor spune așa: „corb la corb nu scoate ochii”.

Continue Reading