joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljul, mai puțini bani de la stat. Salvarea – fondurile europene

Județul Dolj are în 2021 în buget de aproape 800 milioane lei. Aproape jumătate din sumă o reprezintă fondurile europene, după cum a precizat, vineri, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a criticat faptul că de la bugetul de stat, Doljul primește din ce în ce mai puțini bani.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de buget al județului pentru acest an. El a declarat că fără atragerea de fonduri europene, Doljul nu s-ar putea dezvolta.

“Chiar dacă alocările sunt din ce în ce mai mici în ultimii ani, reușim, bineînțeles printr-un exercițiu care deja ne e familial, să accesăm fonduri europene, guvernamnetale care să aducă plus valoare la bugetul nostru. Dacă ar fi să luăm strict veniturile Consiliului Județean nu putem să accedem spre proiecte mari. O scurtă analiză care ne îngrijorează și ne face să ne punem semne de întrebare este faptul că principalii indicatori care descriu resursele financiare mai puțin justificat scad de la an la an, mai puțin justificat pentru că orice argument am avea, că e criză, că e pandemie, nu putem să nu observăm că în 2019 de la 146 milioane lei, din cote defalcate de TVA, s-a ajuns ca în 2021 să fie 65 milioane lei. E ok, a fost criză, pandemie, dar nu putem să spunem că o contracție economică a fost de 120%. Sunt 16 milioane de euro, doar din cote de TVA, pe care nu îi primim. La fel, dacă ne uităm la cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor, de la 47 milioane lei în 2019 la 13,5 milioane în 2021. Îmbucurător este că tot ce înseamnă fonduri nerambursabile, fonduri externe, suntem pe un trend crescător: în 2019 am avut 183 milioane, am absorbit în 2020 270 milioane lei, urmând ca anul acesta să avem 380 milioane lei, pe tot ce înseamnă venituri din fonduri neramburasbile, aproape 50% din bugetul Doljului. Este o performanță cu care ne mândrim și continuăm trendul nostru, este principală noastră direcție”, a declarat Cosmin Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit președintelui CJ Dolj, din totalul bugetului, 70% se îndreaptă către secțiunea de dezvoltare, investiții. Aproape de 70% este și procentul fondurilor europene din care vor fi făcute investiții.

Cei mai mulți bani destinați investițiilor vor merge către capitolul Transporturi. Va fi continuată extinderea Aeroportului Craiova, va fi făcut studiul de oportunitate pentru proiectul privind terminalul intermodal rutier-feroviar și tot pentru acest an, CJ Dolj are 16 proiecte de infrastructură rutieră. De asemenea, se vrea transformarea blocului S200 în parc IT, ar urma să fie creată o rețea județeană de colectare și depozitare a produselor agricole, dar și o piață de gross.

În 2021 vor continua lucările la Oncologia din Craiova, dar și la Spitalul Județean.

În plus, reprezentanții administrației doljene promit că doljenii vor putea avea acces mai facil al documentele de care au nevoie, electronic.

Proiectul de buget ar urma să fie supus dezbaterii publice.

Descarca proiectul de buget:

Politica