Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mehedinți: Firma repartitoarelor de căldură din Severin jupoaie și pielea de pe om!

Publicat

pe

În mod logic, calculul costurilor de energie termică în Severin, mai precis facturile de plată pentru cetățean, ar trebui eliberate direct de către  furnizorul Serviciul Public pentru Alimentarea cu Energie Termică a municipiului Drobeta Turnu Severin, pe scurt SPAET, ca la abonamentul de telefonie sau la abonamentul TV și nu de un intermediar, de o firmă privată de repartitoare, care nu numai că citește lunar consumul de căldură ci și calculează „încălzirea”, după niște formule complicate, care dau niște costuri aberante și suspect de mari. În mod logic ar trebui ca  acest circuit complicat și toxic să fie simplificat de SPAET și de autorități iar firma intermediară și controversată să fie trimisă la plimbare, ca să nu mai poată umfla costurile de „încălzire” la cetățeni

Societatea privată care administrează repartitoarele de căldură din municipiul Drobeta Turnu Severin îi stoarce de bani pe severineni umflând costurile de energie termică, sub umbrela unor formule de calcul complicate. Inițial locatarii constituiți în asociații de proprietari au fost convinși că dacă  montează aparate de contorizare a căldurii degajate de un calorifer în case sau apartamente, vor ajunge să plătească mult mai puțin la factura lunară de energie termică. Concret, au crezut că vor plăti fiecare exact cât vor  consuma. Și nu cum fusese până atunci, la paușal, adică plăteau toți la comun, în mod egal, căldura din apartamente furnizată în sezonul rece. Omul s-a gândit că dacă nu locuiește iarna în apartament și oprește căldura la calorifere prin aceste repartitoare, în mod logic n-ar avea ce factură de energie termică să mai plătească, ci poate doar o sumă modică ce ar consta în posibile „pierderi comune pe rețea”, plus o chirie/taxă lunară insignifiantă pentru aceste repartitoare. Dar n-a fost să fie întocmai așa. Chiar dacă o  mare parte dintre severineni apreciază montarea repartitoarelor pe calorifere  și simt un beneficiu în acest lucru, există însă, în ultima perioadă și tot mai mulți oameni revoltați, care sunt furați ca-n codru prin aceste repartitoare. Organele abilitate de la Poliție, Parchet, Protecția Consumatorului și Primărie  ar trebui să se autosesizeze urgent.
Pentru cei ce nu știu, informăm că Severinul este alimentat cu energie termică de SPAET Drobeta Turnu Severin și în mod normal furnizorul ar trebui să elibereze factura de plată în acest sens, ca la abonament telefonie, ca la abonament tv și lucrurile nu numai că s-ar simplifica, dar ar scădea și costurile de plată pentru beneficiar. Căci acestea sunt crescute din moment ce pe acest circuit a intrat un intermediar, o firmă de repartitoare, care nu numai că citește consumul, asta poate ar fi OK, dar mai și calculează ei cât are proprietarul de apartament de plată la „încălzire” după niște formule suspecte că umflă artificial și aberant costurile. Or acest lucru ar putea să-l facă direct SPAET, furnizorul de energie termică printr-un departament public specializat, care să nu bage mâna în buzunarul beneficiarului. Căci pentru serviciile prestate firma intermediară de repartitoare primește niște taxe lunare, deloc mici, bani care provin tot din buzunarul cetățeanului. Când un proprietar de apartament este nemulțumit de factura umflată la „căldură”  președinții asociațiilor de proprietari și administratorii le spun că nu ei facturează căldura ci firma de repartitoare, că n-ai ce să le faci, că au un mod de calcul laborios, în funcție de soarele care îți bate în geamul apartamentului, de căldura degajată de țevile comune, de curenții de aer, etc. Și oamenii  înjură printre dinți și plătesc. Asta și pentru că la televizor,  primarul Marius Screciu roagă oamenii să plătească facturile restante spunând  că SPAET are datorii mari de recuperat și nu mai sunt bani de păcură pentru energia termică a orașului. Ce nu spune dumnealui, dar știe, este că firma de repartitoare a devenit din ce în ce mai toxică pentru cetățean. Căci mulți severineni au reclamat firma de repartitoare și costuri umflate, la Prefectură, la Primărie sau la Protecția Consumatorului însă până acum nu s-a întâmplat  nimic. Și este regretabil. Cineva trebuie să facă ceva măcar acum în ceasul al doisprezecelea!

Caz concret de jecmăneală cu repartitoarele a severineanului

Un proprietar de apartament cu două camere din cartierul Crihala din Drobeta Turnu Severin pe nume I. Gheorghe este pensionar și îndeosebi iarna  locuiește în mediul rural, în casa natală, părintească. Deci pe timpul iernii în apartamentul dumnealui nu locuiește nimeni. Repartitoarele de căldură de pe calorifere sunt toate închise, adică înregistrează lunar „zero” consum de energie termică, de căldură. Acest lucru îl constată și salariatul firmei de repartitoare „Techem” care citește lunar repartitoarele de căldură. Are acces în apartament de fiecare dată când vine să citească repartitoarele din bloc. Un vecin de apartament de-ai lui I. Gheorghe se ocupă cu strictețe de acest lucru. Deci nu există dubii că citirea în fiecare lună din această iarnă a fost „zero” la apartamentul cu pricina. Și așa a ajuns și la firma repartitoarelor, tot citirea „zero”, adică zero consum. Nu mică i-a fost mirarea omului când a constatat că această firmă privată de repartitoare i-a calculat, conform documentelor ulterioare primite de la asociația de proprietari, că are de plătit energia termică peste 100 de lei lunar, spre exemplu pe luna februarie i-a venit de plată 127 de lei numai „căldura”. Pe fișa de costuri emisă de firma de repartitoare scrie negru pe alb că citirea repartitoarelor a fost „zero” pe linie, însă conform unor calcule încâlcite numai de ei știute, omului nostru i s-a pus în cârcă de plată la energia termică 127 de lei, sumă din care 16,80 de lei reprezintă „servicii” iar restul de 111,12 lei reprezintă „încălzire”. Păi ce încălzire de un milion o sută zece lei vechi să plătească omul, dacă toate caloriferele au fost închise, adică pe zero? De ce să furi un milion de lei lunar omului, pe timp de iarnă, sub umbrela unor calcule ciudate cum că vezi Doamne îi trec țevile comune prin casă și deci are „căldură”. Acest argument tembel pică din start și în fața unor polițiști anchetatori începători. Pentru că nu poți să percepi pentru țevile comune „calde” care trec prin apartamentul omului suma de peste 100 de lei lunar. E aberant! Și alt argument că firma de repartitoare calculează injust „încălzirea” este următorul: vecinii domnului I. Gheorghe, care nu au caloriferele pe „zero” ci le lasă pe consum de căldură maximă și non-stop, plătesc cu doar 30-50 de lei mai mult. Le vine de la firma de repartitoare fișa de calcul la „încălzire” în jur de 150 de lei lunar. Pe consum maxim. Și la cel cu citirea zero vine fișa de calcul „încălzire” peste 120 de lei. O adevărată brambureală care musai trebuie pusă la punct.  

Salariații de la repartitoare au prostul obicei să bage spaima în locatari
Cei de la firma de repartitoare bagă nu numai mâna adânc în buzunarul  locatarului, proprietarului, ci și spaima în sufletul acestuia. Concret, odată pe lună, într-o zi anume, un salariat de la firmă vine în apartamentul omului ca să citească repartitoarele de pe calorifere. Ei bine, pentru înștiințarea locatarilor, cineva de la firmă vine înainte și pune un anunț în fiecare scară de bloc, cu ziua și ora la care se vor face citirile. Până aici toate bune și frumoase numai că pe afiș, locatarii sunt avertizați că dacă nu vor fi acasă în data stabilită de ei și mai ales într-un interval orar de o jumătate de oră la prânz și același interval similar spre seară, vor taxa din oficiu la paușal și nu vor accepta „autocitiri”. Cu alte cuvinte bagă spaima în oameni, pe banii acestora. Căci pentru citirea lunară pentru un singur beneficiar, pentru un locatar, pentru un apartament, firma de repartitoare percepe o taxă de „servicii” de 16,80 lei. Păi 16,80 de lei taxă lunară percepută de la fiecare severinean beneficiar se adună o grămadă de bani în conturile acestei controversate firme. Și n-ar trebui să fie bai dacă un om nu poate fi găsit acasă în ziua respectivă. Poate are omul treburi urgente de rezolvat, poate e plecat în delegație, poate e plecat la serviciu. Cei de la firma de repartitoare nu au dreptul moral să facă aroganțe ieftine ci trebuie să fie la dispoziția omului pe principiul „clientul nostru, stăpânul nostru”. Dacă nu îl găsește acasă, să vină a doua zi să-l caute, sau la o altă dată stabilită, că de pe urma lor mănâncă o pâine bună. Surse demne de încredere ne-au dezvăluit că în spatele acestei firme sunt niște șmecheri care au făcut o grămadă de bani de pe spinarea severinenilor. Vom încerca să  aflăm cine sunt și ce hram poartă.

Wikipedia: Programele de calcul ale firmelor prestatoare nu sunt validate științific, energetic
Potrivit Wikipedia, în România există reglementările tehnice în construcții, emise de Ministerul Lucrărilor Publice, care respectă cerințele esențiale de calitate în construcții și directivele UE. Există și „pseudo reglementări tehnice”, emise de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și de consiliile locale, care încalcă reglementările în construcții și directivele UE. Studiile personalităților din domeniul instalațiilor de încălzire indică în mod expres lipsa avizelor tehnico-științifice și caracterul neștiințific al ordinelor ANRSC, generatoare de erori. Programele de calcul ale firmelor prestatoare nu sunt validate științific, energetic. Formulele de calcul folosite de companii pentru a emite facturile sunt secrete, ceea ce a dus la multe plângeri și bănuieli de fraudă.

Continue Reading