sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

COVID. Restricții dure, impuse de fiecare țară, în valul trei

Cercetătorii de la Școala de Guvernare Blavatnik, a Universității Oxford, au spus că cele mai multe state UE au restricții comparabile cu România sau chiar mai dure, exemple concludente în acest sens fiind Italia, Germania sau chiar Danemarca, asta în condițiile în care statul nordic se află într-o situație epidemiologică mult mai bună.

Potrivit acestora, majoritatea statelor UE mențin încă un nivel ridicat al restricțiilor pentru combaterea transmiterii coronavirusului, într-un moment în care valul trei al pandemiei pare să se afle la apogeu în mai multe țări, scrie libertatea.ro

Astfel, în jur de 100 de cercetători monitorizează măsurile luate de autorități în nouă domenii-cheie, cum ar fi închiderea școlilor, a locurilor de muncă sau impunerea restricțiilor de circulație, și realizează un punctaj pe baza acestora, de la 0 la 100.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform analizei, România avea, pe 28 martie, un nivel al restricțiilor de 63,89. Prin comparație, un nivel mai relaxat al restricțiilor în UE era înregistrat doar în Croația (43,52), în Letonia (56,48), în Finlanda (52,31), Belgia (60,19) și Danemarca (62,96).

În rest, țările din centrul Europei, unde valul trei al pandemiei s-a dovedit a fi foarte agresiv, aveau un nivel foarte ridicat al restricțiilor – 75 în Polonia, 81,48 în Cehia sau 79,63 în Ungaria.

Potrivit cercetătorilor de la Oxford, Danemarca are un nivel al restricțiilor apropiat de cel al României. Și asta deși numărul cazurilor de infectare a scăzut substanțial încă din februarie. Motivul menținerii restricțiilor, impuse încă din iarna lui 2020, a fost temerea experților și a oficialilor de la Copenhaga de noul val pandemic.

În prezent, nici mall-urile, nici restaurantele nu sunt deschise. De fapt, au fost închise tot anul. Danemarca nu are însă restricții de circulație pe timp de noapte.

Situația este complicată în Germania și în Franța, unde valul epidemic este în creștere, iar liderii politici încearcă să ia o decizie cât mai potrivită pentru țară, dar și pentru viitorul lor politic.

Germania a extins actualele restricții până pe 18 aprilie. Asta înseamnă, în principiu, că cele mai multe magazine sunt în continuare închise, la fel ca hotelurile (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu) și a restaurantelor, barurilor, cafenelelor. De asemenea, întâlnirile dincolo de propria gospodărie sunt restricționate. Sunt permise doar întâlniri private cu maximum 5 de persoane din două gospodării diferite.

În Franța, aproape o treime din populație a intrat într-un lockdown de o lună pe 20 martie. Alte trei regiuni, inclusiv cea a orașului Lyon, au aplicat aceleași măsuri de pe 26 martie. Magazinele neesențiale s-au închis. Școlile au rămas însă deschise. Închise sunt și restaurantele și cafenelele. Iar restricțiile de circulație intră în vigoare la ora 19.00. Chiar și așa, medicii din regiunea Parisului au criticat măsurile prea blânde și au avertizat că riscă să rămână fără locuri la terapie intensivă.

În lipsa unor măsuri drastice, spitalele nu vor mai face față și vor fi forțate să practice „medicină de catastrofă” în următoarele săptămâni, au avertizat zeci de medici, într-un apel publicat de Journal du Dimanche.

Măsurile sunt ceva mai dure în unele regiuni din Italia. Cu un guvern stabil, bazat pe o coaliție națională, care se află încă în luna de miere, Roma a decis să combată noul val pandemic cu o serie de restricții dure. Deciziile pot depinde de la regiune la regiune. Magazinele, restaurantele și școlile au fost iarăși închise în jumătate de țară, spre exemplu, inclusiv în Roma și Milano. Oamenii trebuie să stea acasă, cu excepția cazurilor în care merg la muncă sau pentru alte motive esențiale.

Important însă, în timpul Paștelui (3-5 aprilie) va fi impus un lockdown total în toată țara.

Chiar și Olanda are restricții mai dure decât România. Cercetătorii Oxford îi atribuie un scor de 75, din punct de vedere al stringenței restricțiilor.

Actualele restricții sunt în vigoare până pe 20 aprilie cel puțin. Până acum era în vigoare o restricție de circulație pe timp de noapte care intra în vigoare la ora 21.00. Din 31 martie, momentul stingerii se mută la ora 22.00. Barurile și restaurantele sunt închise, iar magazinele sunt deschise doar cu restricții. În plus, adunările cu mai mult de două persoane sunt interzise.

Printre țările care iau în calcul încă de acum relaxarea restricțiilor se află Portugalia, care a trecut prin valul epidemic în ianuarie, pe care l-a combătut cu un lockdown în toată regula. Autoritățile au anunțat ridicarea unor măsuri, începând cu 15 martie – deschiderea unor magazine, a grădinițelor și a școlilor primare. O redeschidere graduală este programată pentru aprilie. Magazinele și muzeele, școlile secundare și universitățile s-ar putea deschide pe 19 aprilie, dacă situația o permite.

Finlanda este acum una dintre cele mai relaxate țări din UE, dar nu pentru mult timp. În prezent nu există restricții de circulație pe timp de noapte, iar magazinele neesențiale sunt deschise. La fel și hotelurile. Restaurantele și barurile sunt și ele deschise, cu unele limitări. Situația pare însă să se complice, iar țara este și ea afectată de noul val pandemic, așa că oficiali iau în calcul noi măsuri.









Politica