joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii și „ora de stingere”

România a trecut duminică la ora de vară, dar și la o nouă „oră de stingere” decisă de autorități pentru localitățile cu multe cazuri de coronavirus. Deși numărul bolnavilor continuă să crească, la fel și cel al deceselor care au legătură cu Covid-19, noile restricții impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii coronavirus nemulțumesc oltenii.

Mulți dintre ei spun că sunt afectați pe plan personal, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, ținând cont de faptul că în multe localități magazinele se vor închide mai devreme. Unii continuă să critice orice măsuri ar lua autoritățile susținând că noul coronavirus este o invenție, chiar dacă mulți apropiați ai lor au avut de suferit. Alții înțeleg gravitatea situației, dar spun că măsuri severe ar fi trebuit luate de la începutul pandemiei.

„Lucrez în domeniul medical și consider că aceste noi restricții sunt foarte drastice. Cred în virus, cred că există, dar totuși cred că aceste măsuri sunt luate pentru a experimenta noi metode de „supraviețuire” în fața acestui virus. Profesional vorbind, aceste restricții nu mă afectează, deoarece lucrând în acest domeniu, programul nu se va schimba. Personal, aceste restricții își pun amprenta asupra psihicului nostru, reușind să ne închidă în propria carapace. Închiși în casă, lipsa de comunicare cu ceilalți, lipsa activităților în aer liber va duce la o obsesie masivă asupra tehnologiei, asta dacă nu deja s-a întâmplat”, este de părere Liviana Nicolae, recepționer în cadrul unei unități medicale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Să fi impus orele astea în perioada stării de urgență”

Marina Șerban este tehnician dentar. Ea spune că noile restricții vor face ca magazinele să fie și mai aglomerate: „Eu sunt tehnician dentar. Pe plan profesional nu pot spune că restricțiile aplicate în weekend mă afectează foarte mult, dar pe plan personal nu sunt tocmai mulțumită de ele. Oamenii muncesc în timpul săptămânii, iar în weekend se orientează să-și facă toate cumpărăturile. Dacă magazinele se închid la ora 18:00, aglomerația nu va fi evitată, ba chiar va fi mai rău. Va fi înghesuială, pentru că toți vor vrea să se încadreze în orele respective. Există și oameni care lucrează sâmbăta sau duminica până la ora 18:00 sau poate până mai târziu. Ei ce fac?”.
„Îți spun că aceste restricții sunt o prostie”, afirmă hotărâtă Denisa, o studentă în vârstă de 23 ani. Tânăra argumentează: „La un calcul simplu, dacă un supermarket activa între orele 08:00-22:00 și avea, să zicem, 2.000 de cumpărători zilnic, vin aproximativ 140 de cumpărători pe oră. Asta într-un interval de timp fără restricții. Dar dacă se închide la 18:00, automat se aglomerează. Astfel, la același număr de cumpărători pe zi, 2.000, ar veni 200 de cumpărători pe oră. Unde e logica? Și în restaurante e haos total. Restricții severe trebuiau luate la început, mai ales în orașele mari și în capitală. Era clar că gradul de infectare o să fie cel mai ridicat în orașele mari. Puteau să se mobilizeze altfel, să fi impus orele astea în perioada stării de urgență. În primul rând, era un confort psihic de la început, o obișnuință cu asta. Nu poți să jonglezi cu viața oamenilor așa”.

Și Florian, 34 ani, kinetoterapeut, crede că magazinele vor fi mai aglomerate. „Cred că în magazine o să fie mai multă aglomerație. O să fie foarte aiurea pentru cei care lucrează, dar cu siguranță o să-și facă timp. Iar cei în vârstă ar trebui să se ducă mai devreme la cumpărături, până în ora 15:00. Să nu mai stea pe bancă, în părculeț, până la 16:00 și după să-și aducă aminte că trebuie să cumpere alimente. Sper că nu am fost cam dur”, spune el.

„Dacă rămânem toți acasă și ne dau ei bani și mâncare, poate mai stăm”
Mulți spun că le va fi dificil să găsească soluții pentru a merge la cumpărături. Asta, pentru că lucrează chiar și în weekend-uri până seara.
„Mi se pare atât de negândită chestiunea asta încât nu cred că o vor ține pentru mult timp. Eu termin serviciul la 6, lucrez uneori și în weekend-uri. Nu pot să îmi iau mâncare de joi pentru luni. Sunt lucruri care se strică, produse perisabile. În situația mea sunt mulți. Noi ce anume trebuie să facem? Cred că dacă se va aproba asta, își vor da seama după maxim două săptămâni că e o prostie și vor reveni la restricțiile anterioare, oricum și ele la fel de negândite sunt”, afirmă Andrei (28 ani).

„Sunt multe orașe cu incidența de peste 6 la mie și cu terase deschise și care sunt și full. Bucureștiul așa e. Din cauza acestor tipuri de restricții, cred că făcute după interesul cuiva, au venit cu ideea asta să închidă tot de la 6. Nu sunt de acord. Și cu ideea de a nu avea voie să circuli pe stradă de la 8, singur, nu văd sensul. Din ce știu nici câinele nu poți să-l mai scoți când vrei tu. Îl scoți când vor ei. Sunt mulți oameni la serviciu la orele impuse de ei. Se vor umple benzinăriile, că sunt singurele care rămân deschise”, spune și Iulia, o tânără de 38 ani.

Răzvan, un tânăr de 29 ani completează: „Eu cred despre noile restricții că sunt o glumă. Vine 1 aprilie și de asta. Cum să stai în casă de la 8? Să nu mergi la magazin după 6? Dacă vor să închidă terasele să o facă dar exagerează cu restricțiile. Dacă n-au bani și resurse să le gestioneze recurg la prostiile astea. Gata trece și Covidul, nu? Că după ora 8 iese pe stradă virusul. Dacă rămânem toți acasă și ne dau ei bani și mâncare, poate mai stăm. De vorbă. Lucrez până la 11 noaptea. Jumătate din tură deja e sub restricțiile lor. Spun că se iau și ei după occident. Acolo se și oferă avantaje”.

Silvana, o elevă de 18 ani, are și ea nemulțumiri legate de închiderea supermarketurilor la ora 18, dar spune că măsurile privind modul de derulare a activității școlare îi sunt de ajutor: „Nu mi se pare că noile restricții impuse sunt cele corespunzătoare. Închiderea supermarketurilor la 18, de exemplu, nu va face decât să oblige oamenii să meargă la cumpărături într-un timp mai limitat și va cauza mai multă aglomerație. Personal, consider că noile restricții care includ și schimbări în legătură cu modul de derulare al activității școlare sunt benefice pentru elevii din ani terminali. Școala online îmi permite să fac ore de acasă, economisind timp pe care pot să-l folosesc pentru pregătirea pentru examene. Rata în Craiova era oricum destul de ridicată, iar mersul la școală presupunea niște riscuri în plus atât pentru elevi, cât și pentru familiile lor”.

Cătălin, un tânăr de 23 ani este nemulțumit de faptul că au fost închise sălile de sport. „Noile restricții nu mă afectează foarte mult pe plan profesional deoarece afacerea mea se desfășoară în mediul online, însă cu toate acestea observ un impact psihologic la studenții cu care lucrez, și nu numai, fiindcă a trecut mai mult de un an și măsurile sanitare nu se diminuează, ci se amplifică. Pe plan personal mă deranjează că s-au închis sălile de sport și acum nimeni nu mai are unde să se recreeze”, afirmă el.

„Este absolut necesar să existe măsuri”

Nu toți tinerii critică măsurile. Andreea are 23 ani și este asistent consiliere. Ea susține că oamenii trebuie educați pentru a respecta măsurile de protecție. „Consider că este absolut necesar să existe măsuri pentru a preveni rata de infectare. Privesc asta dintr-o perspectivă deschisă și promovez ideea de a fi educați în acest sens. Noile măsuri, din punctul meu de vedere, sunt utile deoarece este o situație nouă care are nevoie de abordări noi pentru a se observa dacă funcționează sau nu. Suntem cu toții într-o perioadă nemaiîntâlnită și mă refer aici la cetățeni, dar și la cei care au implementat măsurile și care încearcă să aducă populația la un număr cât mai mic de persoane infectate”, spune tânăra.

Am ajuns în această situație pentru că nu suntem responsabili, este de părere Mihai, un doljean în vârstă de 55 ani.

El spune despre noile restricții: „Ideea cred eu că e foarte bună. Trebuie să scăpăm o dată de virusul ăsta. La ce haos este în supermarket, chiar ajută să se închidă mai devreme. Din ce cunosc o să fie valabil doar la sfârșitul săptămânii. Ar fi mai bine să lase restricțiile și în timpul săptămânii, majoritatea atunci se înghesuie. Acum o să fie afară mai cald și dacă nu impun restricțiile acestea va fi haos. Nu trece de tot pandemia așa, dar nici să dublăm infectările sau și mai mult, pentru că nu suntem responsabili. Pentru că nu suntem”.

Ce măsuri au intrat duminică în vigoare

Autoritățile au decis ca, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5 la o mie de locuitori, în weekend (vineri-duminică) „ora de stingere” să fie 20. După această oră se va putea circula în interes de serviciu, ori pentru a merge la medic, îngrijirea unor copii sau a unor vârstnici. Dar, cu declarație. De asemenea, fac excepție cei care fac naveta sau călătoresc cu trenul, autocarul, avionul sau alt mijloc de transport, iar intervalul orar se suprapune cu orarul interdicției de circulație. Trebuie făcută dovada cu bilet.

În cazul localităților cu incidență mai mare de 7,5 la mia de locuitori, măsurile sunt aplicate în fiecare zi.
În zilele de 3-4 aprilie este liber în intervalul orar 20-02, pentru cei care participă la slujbe religioase.
Comercianții vor avea program între 5 și 21, excepție făcând cei care fac livrări la domiciliu.
Magazinele vor fi închise la ora 18 în localitățile în care incidența este mai mare de 7,5 la mie. Măsura se va aplica în weekend și în toate localitățile în care incidența este mai mare de 4 la mie.
De asemenea, în toate localitățile cu o incidență mai mare de 4 la o mie de locuitori, sălile de sport și fitness vor fi închise.

Localități din Oltenia vizate de „ora de stingere”

În județul Dolj, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, sâmbătă, impunerea restricțiilor în 9 localități în care incidența cazurilor de coronavirus raportată la ultimele 14 zile este mai mare de 4 la o mie de locuitori. În Cârcea, unde incidența este de peste 8 la mie, în fiecare zi magazinele se vor închide la ora 18.00, iar „ora de stingere” va fi 20. În alte 8 localități, măsurile au fost decise doar pentru weekend. Este vorba despre Craiova, Malu Mare, Tălpaș, Drănic, Catane, Podari, Bratovoești, Ghercești. Duminică și alte localități depășiseră pragul de 4 la mie. CJSU s-a întrunit din nou și a decis restricții suplimentare de weekend și pentru localitățile: Cioroiași, Galicea Mare, Întorsura și Sopot.

În Cârcea, unde incidența este de peste 8 la mie, în fiecare zi magazinele se vor închide la ora 18, iar „ora de stingere” va fi 20. În alte 8 localități, măsurile se aplică doar în weekend. Este vorba despre Craiova, Malu Mare, Tălpaș, Drănic, Catane, Podari, Bratovoești, Ghercești. Ieri însă și alte localități depășiseră pragul de 4 la mie, însă autoritățile nu au anunțat restricții suplimentare.

În județul Mehedinți, comuna Godeanu este deja în carantină, așa cum a decis, vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după ce aici incidența cazurilor de coronavirus ajunsese la 8,22 la mie. În localitatea Vânători se aplică restricțiile de weekend, aici incidența fiind 6,13 la mie, potrivit ultimei informări a autorităților județene.

În județul Olt, doar localitatea Voineasa are o incidență de peste 4 la mie și vor fi impuse restricții de weekend, iar în Gorj sunt trei localități în această situație: Stănești (5.09), Stoina (4,49), Tucinești (4,28).

În județul Vâlcea, potrivit datelor raportate de autorități, pe 27 martie erau 6 localități ce depășeau incidența de 4/1.000. Este vorba despre Perișani (7.49), Râmnicu Vâlcea (5.41), Vlădești (5.23), Ionești (4.60), orașul Călimănești (4.20) și Lădești (4.18).

Politica