miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Video/Ziua Supraviețuirii. Protest tăcut în centrul Craiovei

Artiştii independenţi din Craiova, fie ei actori, muzicieni, artişti plastici, scriitori, s-au reunit vineri în faţa Prefecturii Dolj pentru a protesta cu privire la faptul că s-a împlinit un an de când vieţile profesionale ale acestora au fost suspendate.

Alexandru Nica

„Protestam pentru că există artiști în ziua de azi, care de un an de zile nu pot să lucrezi în mediul independent, pentru că nu avem unde și, deocamdată, nu avem voie”, a spus una dintre tinerele prezente la protest.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bianca Motroc, la randul sau, a afirmat: „Problema mea personală este legată de faptul că autoritățile au închis, fără să aducă un sprijin actorilor, mai ales celor independenți care nu au alte venituri. Nu a existat nici măcar un sprijin. Ne-au dat drumul și au zis să facem vrem și ce credem. De aceea a trebuit să ne reprofilăm și să facem alte lucruri”.

Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți, după cum a fost denumită manifestarea, a vrut să înfăţişeze public situaţia în care artiştii independenţi se află de la un an de când activităţile le-au fost suspendate.

La eveniment au participat artişti din Craiova din mai multe branşe, care şi-au exprimat nemulţumirile şi felul în care vieţile le-au fost schimbate în ultimul an. „Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent. Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final”, a menţionat o postare pe pagina oficială a evenimentului creat de Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură (ATIC).
Protestul artiştilor independenţi a fost unul aparte, acesta având practic parte de o regie stabilită şi cu multă însemnătate. Aceştia au venit însoţiţi de către un obiect legat de arta pe care o practică, au format o coadă în faţa instituţiei şi au depus obiectele, lăsţndu-le acolo, ca mărturie a pierderilor din ultimul an.
Protestul este unul organizat la nivel naţional, manifestările având loc în mai multe oraşe mari din ţară cum ar fi Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi.

Politica