joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coronavirus la animale de companie, mai ușor decât parvoviroza

De la aflarea știrilor conform cărora animalele de companie au fost testate pozitiv pentru Covid19, tot mai mulți oameni încep să-și facă griji atât pentru animalele lor de companie, cât și pentru ei inșiși în privința posibilității contactării virusului de la acestea.

Alexandru Nica

Nu demult, în Italia, o pisică a fost confirmată pozitiv la testul Covid19, după ce aceasta a prezentat simptome specifice, locuind în casa stăpânilor care au fost testați la rândul lor pozitiv cu câteva zile înainte. Pisica respectiva a reprezentat și primul test pozitiv cu tulpina britanica de Covid19 descoperit în Italia. De-a lungul pandemiei au mai fost descoperite cazuri de animale infectate cu Covid19, în diverse colțuri ale lumii. Acest lucru a făcut mulți deținători de animale de companie să-și dorească testarea acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La noi în țara, la acest moment nu există teste specifice pentru animale în vederea detectării Covid19, după cum menționează medicii veterinari.

„Există teste pentru Coronavirus la animale, dar este vorba de tulpina specifică acestora, aceasta fiind diferită de cea umană. Avem teste triple, după cum le numim, care detectează parvo viroza, giardia și coronavirus-ul, în special tulpinile digestive, care se manifestă mult mai des decât celelalte. Se pot face teste umane când vine vorba de animale, dar nu sunt foarte elocvente. Sunt mai de graba la nivel de experiment. La animale, tulpina de coronavirus este mult mai ușoară decât parvo viroza, care tratată destul de târziu poate avea ca rată de deces un procent de 90%, în timp ce coronavirus-ul la animale, de multe ori nici nu necesita tratament specific”, a spus Oana Valentina Popescu, medic veterinar în Craiova.

Una dintre marile griji ale stăpânilor de animale o reprezintă popsibilitatea ca aceștia sa poată contacta virusul Covid19 de la animalul de companie, care este purtator.

” Este Adevărat, animalele de companie pot fii purtatoare de Covid19, le poate afecta mai mult decât tulpina specifică animalelor și totodata pot lua virusul de la om. Din ce știm la acest moment nu este valabil și invers. Oamenii nu pot sa contacteze Coivid19 de la animale”, a mai spus medicul veterinar.

Din datele existente, în Craiova, în majoritatea cabinetelor medicale veterinare nu au existat solicitări pentru testarea animalelor de companie pentru Covid19.

Colegiile veterinare internaționale susțin că vor sa se multiplice testele Covid19, întrucât o bună perioadă de timp s-a crezut că animalele nu pot contacta virusul iar în ultimul timp au fost descoperite destul de multe cazuri, la nivel mondial.

Politica