vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conducerea municipalității craiovene, criticată de consilierii PNL

Liberalii craioveni, care au pierdut majoritatea în Consiliul Local, dezaprobă cu tărie modul în care municipiul este condus de actuala administrație.

În cadrul unei conferințe de presă organizată vineri, o parte dintre consilierii locali PNL au dezbătut câteva dintre cele mai importante aspecte de care consideră aceștia că Primăria Craiova nu se ocupă așa cum ar trebui. Ei susțin că interesele de ordin politic primează în fața intereselor și nevoilor cetățenilor.

Pe lângă amplasarea panourilor publicitare în spații care ar limita vizibilitatea în trafic sau ar obtura monumentele istorice, liberalii au criticat și păstrarea în funcții a unor directori de SRL-uri, de pe urma cărora nu se văd prea multe rezultate. Totodată, în opinia lor, creșterea biletelor și abonamentelor RAT este o mare problemă pentru craioveni. Nu au fost de acord cu măsura pe care o văd nejustificată, având în vedere calitatea mijloacelor de transport.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilierii au amintit și de măsura potrivit căreia taxa comercianților care închiriază mese în Piața Centrală va fi mărită. Cu alte cuvinte, ei spun că în loc ca municipalitatea să aibă grijă de vânzătorii din piață, care oricum au trecut printr-o perioadă dificilă, decide să crească taxele de închiriere.

Problema Salubrității, una dintre cele mai grave din Craiova

Consilierii PNL sunt de părere că disponibilizările în rândul angajaților de la Salubritate Craiova constituie un mare impas în ceea ce privește forța de muncă din oraș.

Aceștia cer primăriei să trateze cu seriozitate problema locurilor de muncă pe care angajații urmează să le piardă din cauza renunțării la serviciile oferite de Salubritate în detrimentul celor de la IRIDEX.

„Administrația PSD a votat în ședința de ieri un plan de restructurare, reorganizare și eficientizare a SC Salubritate SRL. În fapt, nu au făcut altceva decât să dea câteva sute de oameni afară de la Salubritate, pentru că nu mai au serviciul de colectare a deșeurilor.

Înțelegem faptul că Salubritatea nu mai are acest obiect de activitate, dar asta nu înseamnă că acei oameni nu pot face altceva în cadrul SRL-ului. Degeaba dânșii spun că trebuia să dea afară acei oameni, pentru că nu trebuia să o facă, trebuia să le găsească o utilitate, deci să aducă plusvaloarea prin alte servicii. Acest lucru înseamnă un management performant”, susține Marian Vasile, consilier local PNL și președinte PNL Craiova.

Rămâne de văzut ce va întâmpla cu cei peste două sute de angajați ai Salubrității Craiova, care dacă nu vor fi preluați de IRIDEX, vor rămâne fără loc de muncă.

„Administrația actuală PSD  a disponibilizat 270 de oameni de la Salubritate, oameni care erau extrem de utili. Știm cu toții cât de greu este să găsim forță de muncă la acest moment. Operatorul privat nu are nicio obligație să preia acești angajați, iar în protocolul de colaborare este invocată doar recomandarea de a prelua personalul. Deci trebuie să fim foarte atenți ca acești oameni să nu rămână fără forță de muncă”, a completat Teodor Sas.

Regulamentul de gospodărire a Craiovei, „făcut pe genunchi”

Primăria Craiova a stabilit faptele ce constituie contravenții, pentru care cetățenii vor fi amendați.

A fost instituit noul regulament de gospodărire a Craiovei, pe care liberalii îl critică asumat, din cauza acțiunilor banale, care totuși constituie contravenții.

 „Noi nu am fost de acord cu el în totalitate, dar a trecut. Astfel, cetățenii trebuie să știe că dacă nu au geamurile spălate, oricând pot lua amendă. Craiovenii trebuie să știe că dacă nu au un săculeț de nisip în casă sau în curte, oricând pot lua amendă pe timpul iernii. De ce? Pentru că este un regulament făcut pe genunchi, în care la un alineat se spune că trebuie să-ți îndepărtezi zăpada și gheața de pe trotuarul din fața proprietății, iar la un alt alineat ești obligat să presari nisip sau antiderapant. Dacă nu o faci, ești pasibil de amendă. Deci toți cetățenii care stau la case, trebuie să dețină un astfel de săculeț de nisip pe timpul iernii. Este un regulament mult prea stufos și practic poți să iei amendă pentru orice. Nu este făcut cum trebuie”, este de părere Marian Vasile.

Regulamentul este împărțit pe categorii și cuprinde zeci de fapte pe care dacă locuitorii Craiovei le încalcă, vor fi trași la răspundere. Acesta poate fi consultat pe site-ul Primăriei Craiova.

Inițiativele liberalilor craioveni

La rândul lor, consilierii liberali au un set de proiecte pe care vor să le transforme în realitate, ale căror costuri nu sunt foarte ridicate.

 „Am reușit să trecem o propunere, am obținut un acord de principiu, astfel lângă terenul de 1.500 metri, unde se propune instalarea unei stații de gaz natural comprimat, am venit cu propunerea, știind că mai este o bucată de 1.000 mp, să instalăm o stație de încărcare electrică pentru mașinile electrice. Nu știu câți folosim gaz comprimat în orașul acesta, dar cu siguranță numărul mașinilor electrice va crește. Am obținut acordul de principiu pentru montarea acestor stații.

Totodată, am o promisiune de la directorul RAT că se vor monta suporturi de bicicletă pe autobuzele care circulă către parcuri. Consider că este un lucru foarte eficient și o investiție minimă, pentru că îi vor încuraja pe cei care folosesc mijlocul de transport public combinat.

Mai avem un proiect la care eu țin mult pentru siguranța circulației – vrem să montăm niște bumpere. O să merg cu colegul Marian la șeful Poliției Rutiere să identificăm punctele nevralgice din oraș, pentru că acolo vrem să punem niște bumpere, în special în zona școlilor și a grădinițelor. Așa, vitezomanii vor fi obligați să limiteze viteza. Este un proiect important, care nu implică costuri materiale foarte mari”, potrivit consilierului PNL Cosmin Corâțu.

Mai mult, președintele PNL Craiova a declarat că odată ce în Consiliul Local majoritatea va aparține grupului PNL-USR PLUS, vor fi implementate mult mai multe proiecte care să contribuie la creșterea nivelului de trai și să satisfacă nevoile craiovenilor. 

Politica