miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Florin Florea, președinte FRA: „Este un buget de subzistența subzistenței”

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, consideră că bugetul pe care instituţia sa l-a primit în acest an de la Ministerul Tineretului şi Sportului este la limita subzistenţei, precizând totodată că pentru organizarea a două competiţii internaţionale va fi nevoie de venituri suplimentare.
„Ne-au dat 75% din bugetul de anul trecut. Evident că este departe de ceea ce ar trebui noi să facem în ceea ce priveşte dezvoltarea. Este un buget de subzistenţa subzistenţei. Doar că am înţeles că există acel program de excelenţă în care sunt trecute competiţiile internaţionale, cel puţin aşa a fost ultima discuţie pe care am avut-o cu cei de la MTS. Este vorba despre contribuţia guvernului la organizarea Campionatului Mondial de 24 de ore din toamnă, din octombrie, şi Campionatul European pe echipe din vară, de la Cluj. Dacă nu se face acea hotărâre de guvern pentru susţinerea acestor două competiţii, practic suntem zero. Degeaba ne-am străduit să le aducem încoace. Probabil că vom găsi o soluţie, vom renunţa la unul, o să trecem la partenerii privaţi, o să facem o chetă precum ‘Un leu pentru Ateneu’, ceva trebuie să facem pentru că ne-am angajat, am semnat contractele de organizare cu European Athletics şi cu primăria Cluj-Napoca. Nu vreau să spun mai multe decât atât. Este o situaţie dificilă şi sper să se găsească soluţii pentru a se desfăşura aceste competiţii şi pentru dezvoltarea atletismului”, a declarat Florea pentru AGERPRES.
Referitor la pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Florea a spus că există un parteneriat cu COSR, prin care sunt suportate cheltuielile: „În ceea ce priveşte Jocurile Olimpice suntem într-un parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român care suportă pregătirea sportivilor calificaţi şi a celor care sunt în curs de calificare. Mai avem în plan să calificăm încă cinci sportivi, noi mergem pe 10-12 sportivi ca şi delegaţie a atletismului la Jocurile Olimpice de la Tokyo”.
Florin Florea a precizat că odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19, cheltuielile au crescut datorită testărilor la care sunt supuşi sportivii.
„Nu este vorba doar de noi, este vorba de capitalizarea cluburilor. În momentul în care nici cluburile nu au bani, mai rău decât era înainte, cred că este o problemă de sistem şi în această situaţie este foarte greu să schimbăm un sistem. Cred că ar trebui luată o decizie încotro mergem. Nu sunt deloc de bun augur aceste momente dificile pe care le trecem cu sportul. Atletismul pe plan european şi mondial merge înainte şi noi suntem în acelaşi trend cu ei, nu vrem să lăsăm garda jos. Pentru că nu e normal, mai ales că avem nevoie de mişcare şi de performanţă, nu vrem să dăm un semnal că ne ascundem în casă. A venit şi pandemia peste noi, este îngrozitor de greu, gândiţi-vă numai testele COVID cât costă. Sunt costuri imense şi nu ne-a întrebat nimeni de unde avem bani, dacă avem. Nici nu avem o rubrică de la minister cu teste COVID”, a mai spus preşedintele FRA.
În ceea ce priveşte dezvoltarea atletismului, Florea a afirmat că în ultimii 4 ani au fost afiliate 68 de cluburi noi, dar acest lucru presupune cheltuieli suplimentare din partea federaţiei.
„Noi am afiliat în patru ani 68 de cluburi noi. Păi înseamnă că există o dezvoltare, deci organizăm mai multe campionate, mai multe probe şi avem nevoie de bani măcar pentru deplasarea sportivilor. Am fost la o singură întâlnire cu MTS, am fost felicitaţi pentru lucrurile bune pe care le-am făcut şi atât. Eu sper să vină vremuri mai bune, dacă nu, să ne hotărâm odată ce avem de făcut şi vedem cum ne conformăm şi ce facem. Starea de incertitudine este mai rea decât o direcţie proastă. Cred că ar fi bine să avem mai multă comunicare. Ştiu că sunt momente grele şi la minister, dar numai împreună putem face lucruri, altfel fiecare vorbim în dreptul lui. Ministerul are o retorică, iar noi avem o altă poveste. Eu cred că trebuie să ne punem la masă şi să vedem ce avem de făcut”, a completat Florin Florea.
Suma alocată Federaţiei Române de Atletism pentru 2021 de la bugetul de stat este de 5.000.000 de lei, plus 250.000 de lei pentru întreţinerea bazelor sportive. Anul precedent, suma primită de la MTS a fost de 7.000.000 de lei.
Ministerul Tineretului şi Sportului finanţează federaţiile sportive în 2021 cu suma de 97.650.000 de lei, în condiţiile în care asociaţiile naţionale au primit în anul precedent 132.200.000 de lei. Bugetul total al MTS pentru anul 2021 este de 543.000.000 lei.

AGERPRES

Politica