vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială a Apei

22 martie a devenit Ziua Mondială a Apei acum 18 ani în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. Tema propusă de ONU anul acesta este preţuirea apei. Procurarea apei din surse necertificate sau lipsite de încredere pune în pericol vieţile a peste 3 milioane de oameni, la nivel global.

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte şi în România încă din 1993, iar anul acesta Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a lansat în premieră ”Cântecul Apei” (Water Song), primul proiect muzical participativ din România.

“Proiectul „Water Song” este inițiat de Administrația Națională „Apele Române” și Programul Național Cantus Mundi, prin implicarea a peste 1.000 de copii din 23 de județe. Acesta s-a născut din gândurile și emoțiile copiilor care au trimis înregistrări cu sunete și efecte ale apei, precum și cuvintele care să alcătuiască versurile acestui cântec. Toate aceste elemente au încorporat apoi improvizația ansamblului Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth. Water Song ne vorbește despre felul în care copiii percep apa, o înțeleg, o apreciază și își doresc să o protejeze. Este, de asemenea, un cadou pe care copiii din România îl oferă în dar Apei, în ziua în care o sărbătorim la nivel mondial”, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de Adminstraţia Baziala Apă Jiu (ABA).

Policlinica Buna Vestire Craiova

ANAR susţine că scopul principal al acestei zile este de a trage un semnal de alarmă în legătură cu cele mai importante probleme ale apei cu care se confruntă omenirea la ora actuală, iar poluarea apelor râmâne fără îndoială una majoră.

”Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja ecosistemul care ne susţine. Industrie, ferme, autorităţi locale, oameni de toate vârstele trebuie să se unească şi să acţioneze în aşa fel încât să contribuie la conservarea şi, dacă este necesar, la un management adecvat al resurselor de apă. Este important să subliniem că, oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităților prin elaborare de reglementări, monitoring și inspecție sau prin lucrări de investiții, nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul comunităților și al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. Din acest motiv este necesar să creștem conștientizarea și participarea publică”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în acelaşi comunicat transmis de ABA.

Videoclipul melodiei Water Song poate fi vizionat pe pagina de facebook a ANAR.https://fb.watch/4nX-CPAFf7

Politica