marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coordonatorul vaccinului Ebola: E complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie

Geert Vanden Bossche, un specialist implicat în dezvoltarea mai multor vaccinuri timp de 23 de ani, printre care și cel împotriva Ebola, a cerut Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei.

Bossche spune că programul de vaccinare în masă trebuia amânat până la evaluarea completă a virusului. Vaccinurile sunt profilactice și nu trebuie utilizate într-un cadru pandemic, în care vor genera apariția unor mutații.

”Avem de-a face cu un coronavirus mutant superinteligent, care încearcă să evadeze presiunii imune”, crede el. Variantele noi sunt extrem de infecțioase și se răspândesc în special la tineri, mai arată specialistul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El avertizează că vaccinarea în plină pandemmie creează mai multe cazuri asimptomatice, contribuind la răspândirea virusului, deoarece vaccinurile nu previn infecția și transmiterea, scrie libertatea.ro care citează revista Newsweek Romania. Cel mai riscant este că începându-se vaccinarea pe anumite categorii de persoane vulnerabile, virusul sare la alte categorii considerate mai protejate, se modifică.

Israelul, care este considerat un ”laborator mondial” pentru programul avansat de vaccinare, a anunțat luni că ar putea începe vaccinarea copiilor înainte ca FDA – autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor – să ia o decizie cu privire la această chestiune.

Expertul belgian mai spune că vaccinul stimulează doar anticorpii specifici antigenilor induși artificial și nu celulele naturale ale sistemului imunitar necesare pentru neutralizarea eficientă a coronavirusului. Cu alte cuvinte, vaccinarea ajută la crearea de noi variante și ”învață” virusul cu privire la ”evadarea imună”.

În timp, oamenii își pot pierde imunitatea mediată de vaccin, dar și imunitatea naturală. Virusul nu are nevoie decât de câteva mutații pentru a scăpa de anticorpii produși de vaccin, mai afirmă el.

Și reprezentanții companiei Merck au atras atenția că virusul ar fi trebuit mai mult studiat înainte de a apela la vaccinuri, adaugă sursa citată. Merck a renunțat la programul de dezvoltare a unui vaccin pentru a se concentra pe găsirea unor tratamente împotriva bolii provocate de virus.

Geert Vanden Bossche consideră că vaccinurile folosite în prezent nu previn replicarea virală dacă anticorpii au o concentrație sau o afinitate prea scăzute. Ele nu pot controla replicarea variantelor mai infecțioase și chiar pot conduce la evadarea imunitară (când cei vaccinați sunt infectați cu mutații ale virusului).

Vaccinurile actuale sunt eficiente la nivel de individ, dar nu pentru populații întregi, pentru că favorizează răspândirea virusului, mai spune Vanden Bossche.

În opinia expertului belgian, oamenii de știință trebuia să se concentreze pe descoperirea unor tratamente antivirale, combinate cu restricții severe din partea autorităților. Abia când pandemia ar fi dat înapoi și se evidenția o ”tulpină dominantă” ar fi intrat în acțiune vaccinurile.




Politica