vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Dezvoltării, întâlnire cu primarii din Dolj

Cseke Attila, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a purtat, marți, o discuție cu Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, la care au fost prezenți și edili ai localităților doljene.

Scopul întâlnirii a fost anunțarea celor două proiecte esențiale pe care ministrul își propune să le implementeze începând de anul acesta, care vizează și județul Dolj. Între altele, ministrul a vorbit despre construirea de noi creșe.

„Avem plăcerea de a-l avea lângă noi pe domnul ministru Cseke Attila, fiind alături totodată și prim-ministrul Florin Cîțu. Domnul ministru a dorit să avem această întâlnire cu primarii  localităților din Dolj, pentru a le aduce la cunoștință proiectele ce vor fi derulate în următoarea perioadă și de a asculta problemele fiecărui primar. Domnilor primari, aveți posibilitatea să-i adresați domnului ministru solicitările noastre”, potrivit Prefectului de Dolj, Nicușor Roșca.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu toate că motivul principal pentru care premierul Florin Cîțu și ministrul Dezvoltării au vizitat Craiova este semnarea contractului de modernizare a Colegiului Carol I, respectiv a Operei Române Craiova, aceștia au pregătit și proiectele menite să contribuie la dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale din județ.

„Suntem în Craiova cu domnul prim-ministru Cîțu, în principal pentru a semna contractul de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii Carol I și a Operei Române din Craiova, o investiție importantă a statului român, din cadrul Ministerului Dezvoltării. Este o investiție de 97,7 milioane de lei, așa cum a fost adjudecată și care are un termen de execuție de 30 de luni. Acest lucru însemnând că în septembrie 2023 avem speranța că acest colegiu emblematic pentru dumneavoastră își va recăpăta întreaga faimă arhitecturală și va putea folosi învățământului și culturii din Craiova, Dolj și nu numai.

În ceea ce privește partea de administrație, vă voi spune despre două proiecte noi cu care pornesc anul acesta și care vă privesc.
În primul rând, avem Programul de Finanțare pe Buget Național de Cadastrare. Întrucât cadastrarea pornită prin Planul Național Regional este în curs, sunt diverse proiecte în curs de licitație, dar paralel cu acest lucru, pentru toate celelalte unități administrativ-teritoriale din România – 2.731 de UAT-uri, vom primi o finanțare de 160.000 lei pe fiecare UAT. Îi puteți folosi și vă rog să îi folosiți pentru cadastrarea sectorială. Este o finanțare care face posibilă reglementarea dreptului de proprietate pe anumite sectoare din unitatea administrativ-teritorială pe care o conduceți”, a transmis Cseke Attila, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Astfel, pe lângă planul referitor la cadastrarea localităților, acolo unde este cazul, ministrul Cseke Attila este interesat și de extinderea sectorului de creșe, prioritare pentru România.

„Al doilea este un program de investiții de construire de creșe. Astăzi, România este, din păcate, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de creșe asigurate pentru această categorie de vârstă – copii până la 3 ani. Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții are deja conceptul formalizat și urmează să-l prezentăm în nu mai mult de zece zile.
Va fi vorba despre cel puțin trei proiecte tip, pentru patru grupe de copii, șase grupe de copii, respectiv 10-11 grupe de copii. Țin să evidențiez că aici construcția va respecta toate reglementările aflate în vigoare. Vom avea un nou normativ pentru construcția de creșe. De asemenea, normativele Ministerului Educației și Ministerului Sănătății vor fi respectate, astfel încât acest proiect va avea inclusiv bucătărie și spălătorie proprie, sală multifuncțională și tot ceea ce astăzi legislația în vigoare solicită a fi prevăzut pentru construcția de creșe.
Autoritățile locale interesate de acest proiect trebuie să identifice terenurile disponibile. Trei lucruri vom cere de la dumneavoastră – în primul rând, un teren disponibil cadastrat pe numele unității administrativ-teritoriale, partea de utilități va cădea în sarcina dumneavoastră, așa cum este și în alte proiecte tip dezvoltate de Ministerul Dezvoltării și, sigur, vom cere și o notă justificativă legată de numărul de copii, pentru că dorim să construim creșe acolo unde aceste creșe sunt necesare și unde perspectiva impune construirea de creșe.

Din ceea ce am văzut în țară și nu cred că județul Dolj este excepție, avem o lipsă acută de număr de locuri de creșe, astfel încât Ministerul dorește să rezolve această problemă printr-un program de construcții. Nu vorbim de una sau două pentru că ne propunem să rezolvăm problemele acestea din unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv din județul Dolj”, a completat ministrul Cseke Attila.

Politica