vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prioritățile elevilor olteni, sub lupa autorităților locale și județene

Consiliul Județean al Elevilor din Olt solicită autorităților o dezbatere privind stabilirea bugetului aferent zonei de învățământ.

Bursele neacordoate la timp, transportul gratuit al elevilor, bani pentru materiale consumabile sau renovarea școlilor sunt câteva dintre subiectele prioritare pe care reprezentanții elevilor din Olt vor să le discute atât cu cei din administrația locală, cât și cu cei din cea județeană.

„Este important ca toți factorii implicați să conștientizeze problemele pe care le întâmpină elevii atunci când vine vorba de transportul local gratuit, bursele pe care le merită, dar nu le primesc întotdeauna și alte subiecte pe care le considerăm prioritare în acest moment, precum condițiile din școli, reabilitarea clădirilor în care acestea funcționează și asigurarea de materiale și consumabile necesare actului de predare-învățare, având în vedere că majoritatea localităților din Olt folosesc scenariul verde.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe data de 9 martie, bugetul de stat aferent anului 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobat de Parlamentul României și promulgat de Președintele țării. Acum urmează ca fiecare autoritate județeană și locală să elaboreze bugetul după care se va ghida în anul 2021, în funcție de prioritățile pe care le urmăresc.

La nivel național, Consiliul Național al Elevilor a reușit să convingă factorii de decizie să impună un prag minim al burselor acordate în sistemul de învățământ românesc. Astfel, după demersurile elevilor reprezentanți de la nivel național, s-a stabilit un cuantum minim al burselor, de 100 de lei pe lună”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean al Elevilor Olt.

Reprezentații CJE Olt își propun astfel să evidențieze nevoile pe care elevii le au, precum și finanțarea necesară satisfacerii acestor nevoi.

„În acest context, este important să avem o dezbatere publică, la nivel județean și local despre viitoarele sume pe care Consiliul Județean Olt și Consiliile Locale subordonate acestuia le vor aloca pentru învățământ. Împreună putem afla de ce este nevoie pentru ca educația din județul Olt să ofere societății de mâine oameni responsabili, integri, care vor putea fi mândri de condițiile de care au avut parte în mediul școlar. De finanțarea complementară depinde o serie de factori care pot schimba experiența elevilor în cele șase ore pe zi petrecute la școală: renovarea sălilor de curs, paza și protecția elevilor, digitalizarea educației și combaterea practicilor prin care elevii contribuie financiar la un învățământ „gratuit” doar în aparență, ci nu în esență.

Pe această cale, invităm toți cetățenii interesați și organizațiile de reprezentare a societății civile din județ  să ni se alăture pentru a aduce pe agenda autorităților județene și locale teme de interes pentru comunitate, astfel încât bugetul aferent anului 2021 să ajungă spre domenii care să ofere o dezvoltare prielnică elevilor olteni”, se mai arată în comunicatul transmis.

Președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt, Alexandru Drăghia, trage un semnal de alarmă în acest sens, cu scopul de a-i face pe cei responsabili cu gestionarea bugetelor locale și județene să conștientizeze importanța învățământului,

 „Deși anul 2021 este considerat a fi anul austerității, acesta nu trebuie să fie și anul colapsului educației naționale, iar pentru a asigura că acest lucru nu se întâmplă, avem nevoie de o finanțare adecvată, prin care elevii să beneficieze de condiții de școlarizare optime, de unități școlare sigure și de o educație gratuită, incluzivă și de calitate”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt.

Politica