joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Kurzarbeit: Timpul de lucru va putea fi redus cu 80%, iar calculul indemnizaţiei se va schimba

Angajatorii vor avea posibilitatea de a reduce cu până la 80% timpul de muncă al salariaților (din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă). În prezent, timpul de muncă poate fi redus doar cu până la 50%.

Conform parlamentarilor, această propunere de modificare își are originea în ceea ce s-a observat în practica angajatorilor din timpul stării de urgență și stării de alertă – au fost afaceri care au redus cu mult mai mult de 50% timpul de lucru (și nu puteau cere ajutorul statului).

Tot legat de reducerea timpului de muncă, proiectul prevede că, pentru ca angajatorul să ia această decizie, va fi necesar fie acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fie acordul reprezentanților salariaților. Mai departe, deși decizia de reducere a timpului de muncă, programului de lucru, repartizarea zilnică a acestuia și drepturile salariale aferente se comunică cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea măsurii, se va introduce o excepție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai precis, comunicarea respectivă va putea fi făcută cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării măsurii atunci când intervine o modificare a programului de lucru datorită creșterii activității (și e necesară fie suplimentarea personalului, fie înlocuirea unui salariat care nu poate munci), scrie avocatnet.ro

Politica