sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muzeul „Identități Fragile”, concept dedicat pandemiei

Un muzeu participativ, dedicat pandemiei de Covid-19, a fost lansat zilele acestea de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Proiectul are în centru o expoziție virtuală cu obiectele cele mai dragi de care oamenii s-au atașat pe perioada pandemiei de SARS-CoV-2.

Participanții sunt îndemnați să doneze câte un obiect-artefact, ce încorporează un gând, un sentiment sau o memorie legată de pandemie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La un an de la apariția Covid-19 și a pandemiei generate de acest sindrom respirator viral, lansăm astăzi primul muzeu al pandemiei din România, Muzeul Identităților Fragile. În prima etapă, vă invităm pe toți să fiți contributorii principali și cu ajutorul vostru să dezvoltăm și să creștem colecția acestui muzeu.

Vă rugăm așadar să donați un obiect cu care asociați cel mai bine experiența personală trăită în această perioadă de pandemie, în ultimele 12 luni”, au transmis reprezentanții RNMR într-o postare pe pagina de Facebook.

Obiectele pot fi înscrise pe site-ul https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul, în perioada 5 martie – 15 aprilie.

Organizatorii își propun astfel să descrie perioada pandemiei într-o manieră culturală, și, în același timp, prietenoasă, prin intermediul obiectelor de care oamenii nu s-au desprins în ultimul an.

„Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, „Identități fragile” va fi un muzeu deschis – ca narativ, ca mod de construcție și ca mesaj. Va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate. Obiectele sunt limbaj, memorie și metaforă, de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte din expoziția „Identități fragile”, prin propriul obiect donat”, a povestit Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect, citată de stirile.tvr.ro.

Inițial, muzeul va funcționa în mediul online, un experiment curatorial urmând a fi lansat în spațiile Galeriei Rezidența BRD Scena 9, partenerul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, odată cu ediția 2021 a Nopții Muzeelor (15 mai – 15 iunie). Întreg proiectul este finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Politica