joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Râmnicu Vâlcea, în scenariul roșu. Autoritățile au luat măsuri

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea au aprobat o serie de măsuri suplimentare în vederea gestionării pandemiei de COVID19 în județ, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire  în anumite localități.

Începând de luni, 08 martie 2021, ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 35/10.02.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Localitățile ce se află în scenariul roșu sunt Bujoreni, Șușani, Crețeni, Râmnicu Vâlcea și Golești, care înregistrează rate de incidență mai mari de 3/1.000 de locuitori. Totodată, există și 11 localități în care rata de incidență cumulată este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori:  Horezu, Băile Olănești, Lăcusteni, Ionești, Nicolae Bălcescu, Bunești, Mihăești, Șirineasa, Măldărești, Diculești și Băbeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Instituțiile de spectacole și/sau concerte, cinematografele, restaurantele și cafenele din interiorul clădirilor, precum și operatoriii licențiați în domeniul jocurilor de noroc își vor organiza și desfășura activitatea după cum urmează:

1. Cinematografele și instituțiile de spectacole și/sau concerte vor putea funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul dacă rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

2. Restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor vor organiza activitatea cu publicul la 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 23:00 în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 23:00 în localitățile în care incidența este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul în localitățile în care incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceste măsuri se aplică și în cazul în restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, cu mențiunea că la depășirea ratei de 3/1.000 de locuitori, acestea vor putea fi deschise pentru persoanele cazate în aceste unități de cazare.

3. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este organizată la 50% din capacitatea maximă a spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile mai mică și egală cu 1,5/1.000 locuitori, la 30% din capacitatea spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile de peste 1,5/1.000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și se suspendă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 locuitori. În localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori, în conformitate cu adresa INPS/CNSCB 19941/2020 și a HCNSU nr. 60/2020, își pot desfășura activitatea doar operatorii economici licențiați în acest domeniu care comercializează bilete de timp LOTO, pariuri și lozuri.

Pe lângă aceste măsuri, potrivit hotărârii CJSU Vâlcea,  pentru prevenirea și combaterea răspândirii îmbolnăvirilor cu virusul SARS –CoV-2, începând cu data de 8 martie 2021, centrele și magazinele comerciale din județ au obligația să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 metri pătrați și păstrarea distanței de protecție sanitară. De asemenea, administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligați să se asigure de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

Angajatorii care au mai mult de 50 de angajați și nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă sunt obligați să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Politica