marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fetele muncesc mai mult în casă decât băieții. Timpul pentru studiu, afectat

Adolescentele care desfășoară activități domestice ajung deseori să aibă dificultăți pe plan educațional. Conform unui studiu al fundației  World Vision România, fetele de peste 18 ani petrec în medie cu 1-2 ore mai mult decât băieții în activitățile domestice. O fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează băieţii, iar acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât şi pentru admiterea la studii universitate, după cum atestă studiul World Vision România.
Deși 97% dintre părinții din mediul rural sunt de părere că educația e importantă în egală măsură și pentru fete, și pentru băieți, timpul alocat învățării descrește pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante, fapt care ajunge să fie o barieră în educația și dezvoltarea lor profesională. Astfel, în rândul părinților care au terminat doar studiile gimnaziale, doar 66% cred că o mamă care lucrează poate să fie la fel de grijulie cu copiii precum una care nu lucrează. Acest procent crește considerabil în cazul părinților care au absolvit studiile liceale, 80% dintre aceștia considerând că un loc de muncă nu reprezintă un obstacol pentru ca o mamă să le acorde copiilor ei atenția cuvenită. O diferență asemănătoare a fost constatată între percepția asupra capacității taților de a avea grijă de copii. 50% dintre părinții cu studii superioare sunt de părere că tații pot avea grijă de copii la fel de bine ca mamele, însă această cifră scade direct proporțional cu nivelul de educație al respondenților, doar 33% dintre cei cu studii gimnaziale fiind de aceeași părere, a mai concluzionat studiul realizat de World Vision România.
„8 martie este o zi în care sărbătorim fetele şi femeile din întreaga lume, dar, şi mai important, este o zi în care sărbătorim şi preţuim drepturile pe care le-am câştigat şi milităm pentru drepturile pe care încă le mai avem de câştigat. Cred cu tărie în puterea și în capacitatea unei femei de a schimba lumea din jurul ei, în familie, ca mamă și în comunitate, ca lider. În fiecare zi văd cum, cu cât femeile sunt mai protejate, mai educate și mai libere, devin modele și inspiră femeile și fetele cu care interacționează. La World Vision România sprijinim peste 20.000 de copii, dintre care mai bine de jumătate sunt fete. De 8 martie, vreau să le transmit tuturor să continue să înveţe, să pună preţ pe educaţia lor, pentru că doar educaţia le va da putere. Iar părinţilor le transmit să-şi ajute copiii, să pună cel mai mare preţ pe educaţia lor şi să-i crească cu blândeţe”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Politica