miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

COVID-19 lasă urme pe termen lung. Medicii recomandă un control general după vindecare

Medicii trag un semnal de alarmă pacienților care s-au vindecat de COVID-19. Chiar şi cei care au avut forme uşoare ale virusului trebuie să ajunga la un control general. Cardiologii văd tot mai mulţi bolnavi cu inima slăbită în urma infecţiei, mulți dintre ei tineri. Iar amânarea tratamentului le poate fi fatală.

Un studiu publicat recent de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă impactul major pe care poate să-l aibă virusul SARS-CoV-2 în viaţa celor infectaţi, scrie stiri.tvr.ro. Una din zece persoane care au avut COVID prezintă simptome şi după 12 săptămâni de la boală. La o lună de la vindecare, aproape un sfert dintre pacienţi continuă să aibă dureri musculare şi în piept, oboseală, dificultăţi de respiraţie şi lacune de memorie. Şi aceasta, indiferent de cât de severă a fost infecţia.

Tocmai pentru a evita complicaţiile, pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID trebuie să meargă cât mai repede la un control general, avertizează medicii. Cardiologii descoperă tot mai mulţi pacienţi cu inima afectată din cauza coronavirusului, chiar şi la 40 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei cu plămânii afectaţi din cauza virusului tuşesc uneori mai rău după ce ies din spital. Unii pot ajunge şi la insuficienţă respiratorie şi chiar la tromboembolism pulmonar, după formele severe de COVID. Monitorizarea periodică şi tratamentul corect sunt esenţiale.

Cei cu tulburări de echilibru şi dureri puternice de cap trebuie trimişi la neurolog. Dacă au palpitaţii, vor merge la cardiolog. Pentru tulburări digestive, trebuie evaluaţi de către un gastroenterolog. Unii pacienţi rămân cu atacuri de panică, iar psihologul îi poate ajuta.

Evaluarea pentru sechelele post-COVID poate salva vieţi şi pentru că, uneori, medicii descoperă boli de care pacientul nu ştia, chiar şi cancere.

Politica