marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Maimuțele de la grădina zoologică din San Diego au fost vaccinate împotriva Covid-19

Patru urangutani şi cinci bonobo de la grădina zoologică din San Diego, California, sunt primele primate neumane care au fost inoculate cu un vaccin experimental anti-COVID-19, au declarat joi oficialii instituţiei.

Urangutanii şi bonobo, împreună cu cimpanzeii, sunt speciile cele mai apropiate de oameni, punându-i în pericol să contracteze coronavirusul care s-a răspândit rapid de la la om la om, scrie Agerpres.

Un astfel de caz a fost semnalat la mijlocul lunii ianuarie când Parcul Safari al grădinii zoologice a raportat că cele opt gorile ale sale au dezvoltat COVID-19 după ce au intrat în contact cu un îngrijitor care avea coronavirus, chiar dacă angajatul era asimptomatic şi purta echipament de protecţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Asta ne-a făcut să ne dăm seama că şi celelalte maimuţe erau în pericol”, a declarat Nadine Lamberski, oficial al San Diego Zoo Wildlife Alliance. „Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja de acest virus pentru că nu ştim exact cum le va afecta”, a mai spus ea.

Nadine Lamberski se află în legătură cu Zoetis, o companie pentru sănătatea animalelor care a făcut în trecut parte din Pfizer. Compania produce un vaccin pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva coronavirusului.

Zoetis testează vaccinul pe nurci, pisici şi câini, a precizat Lamberski, iar compania avea circa 27 de doze de rezervă.

Aceste doze nu au fost autorizate pentru utilizare la oameni, aşa încât grădina zoologică a decis să le folosească pe maimuţe, calculând că pericolul utilizării unui vaccin care nu a fost testat pe primate depăşeşte riscul ca animalele să contracteze COVID-19.

Personalul grădinii zoologice din San Diego a inoculat maimuţele între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie cu două doze de vaccin Zoetis, la trei săptămâni distanţă.

Politica