vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

MAE a trimis la Parlament solicitarea de audiere a 26 de candidaţi pentru numirea ca ambasadori

Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi către Comisiile parlamentare pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării solicitarea de audiere, în perioada următoare, a 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă, candidaţii propuşi sunt următorii:

Republica Federală Germania – Adriana-Loreta Stănescu (diplomat de carieră); ocupă în prezent funcţia de director general al Departamentului pentru Relaţii cu Vecinătatea Estică din Centrala MAE (din 2017).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Republica Austria – Emilian-Horaţiu Hurezeanu; a fost din 2015 până în 2021 ambasador al României la Berlin.

Confederaţia Elveţiană – Bogdan Mazuru (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); a ocupat, din 2015 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Viena.

Republica Polonă – Theodor-Cosmin Onisii (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); ocupă în prezent funcţia de consilier de stat pentru politică externă în cadrul Oficiului Diplomatic al Cancelariei Primului-ministru al României, din 2019.

Republica Slovacă – Călin Fabian (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); a ocupat funcţiile de ambasador al României în Republica Coreea (2012 – 2016), ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos (2007 – 2012), poziţie din care a fost reprezentant al României la OIAC şi alte organizaţii internaţionale de la Haga, precum şi de ambasador al României în Ungaria (2002 – 2005).

Vatican – Lilian Zamfiroiu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar din 2012); a ocupat, din 2016 până în 2021, funcţia de ambasador la Luxemburg.

Marele Ducat al Luxemburgului – Alexandrina-Livia Rusu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar); lucrează, în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena din 2017.

Irlanda – Laurenţiu-Mihai Ştefan; ocupă, din 2015, funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă, iar în perioada 2004 – 2015 a fost specialist în probleme politice al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Republica Azerbaidjan – Vasile Soare (diplomat de carieră, are gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); a ocupat, în perioada 2014 – 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.

Japonia – Ovidiu Dranga (diplomat de carieră, deţine, din 2006, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar); a ocupat, din 2013 până în 2021, funcţia de ambasador la Ambasada României la Varşovia.

Republica Algeriană Democratică – Gruia Otiliu Jacotă (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru consilier); activează, în prezent, în cadrul Biroul Politici pentru Vecinătatea Estică din Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Regatul Haşemit al Iordaniei – George Cristian Maior (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); a fost, din 2015 până în 2021, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

Irak – Radu Octavian Dobre (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru consilier); a ocupat, în perioada 2016 – 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în India, acreditat şi în Republica Maldivelor, Republica Populară Bangladesh şi Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi.

Statul Kuwait – Mugurel-Ioan Stănescu (diplomat de carieră, deţine, din 2018, gradul diplomatic de ministru consilier); activează, în prezent, în cadrul Ambasadei României la Tokyo.

Republica Kenya – Dragoş Viorel Radu Ţigău (diplomat de carieră, deţine gradul de ministru plenipotenţiar); a fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014 – 2019.

Republica Cuba – Theodora Magdalena Mircea (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); este, în prezent, şef al Biroului de Informare MAE.

Africa de Sud – Monica Cecilia-Sitaru (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); ocupă, în prezent, funcţia de director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Republica Chile – Floricel Paul Mocanu; a activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe în cadrul Direcţiei relaţii interinstituţionale (2009 – 2011) şi a fost director al Cabinetului ministrului (mai – octombrie 2009).

Republica Federativă a Braziliei – Monica-Mihaela Ştirbu; a ocupat, din 2016 până în 2021, poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile.

Republica Filipine – Răduţa-Dana Matache (diplomat de carieră); este în prezent ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie.

Republica Tunisiană – Elena Şerbănescu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar, din 2011); este director al Direcţiei Juridic, Legislativ şi Contencios din cadrul centralei MAE (din 2012).

Republica Coreea – Cezar Armeanu; a ocupat, din 2017 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză.

Kazahstan – Mădălina Lupu (diplomat de carieră, are gradul de ministru-consilier); este, în prezent, directorul adjunct al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (din 2015).

Republica Estonia – Călin Stoica (diplomat de carieră, are gradul de ministru plenipotenţiar); în prezent, este reprezentantul COPS (Comitetul Politic şi de Securitate) la Misiunea Permanentă de la Bruxelles (din 2017).

Statele Unite ale Americii – Dan-Andrei Muraru; ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, Şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Politica