vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De ce înșelăm în cuplu. „Trebuie să învățăm arta de a ne apropia și îndepărta”

De ce se înșeală partenerii într-o relație? De ce înșeală bărbatul? De ce înșeală femeia? Se poate depăși un astfel de moment? Ce soluții ar fi pentru a menține armonia în cuplu?
Toate aceste întrebări au ajuns măcar o dată în gândul fiecăruia dintre noi, iar răspunsurile de cele mai multe ori vin în funcție de context. Am încercat să aflăm dacă există și răspunsuri general valabile, iar la acest aspect ne-a ajutat psihologul Ana Dobre, a cărei specializare este strâns legată de acest subiect.

Ce înseamnă a înșela? Există o definiție? „A înșela este ceva diferit pentru fiecare om în parte. Când oamenii vin în terapie de cuplu, când s-au înșelat sau nu se mai înțeleg, discutăm despre ce înseamnă a înșela. Pentru majoritatea a înșela înseamnă să ai relații sexuale cu altcineva. Pentru alții a înșela înseamnă să ai discuții cu alte persoane și o conexiune emoțională”, a spus Ana Dobre.

Unul dintre motivele pentru care oamenii ajung să se înșele îl reprezintă căile de comunicare virtuale care sunt foarte accesibile, fie că e vorba de rețele de socializare, fie telefonie, mesagerie.
„Trăind în secolul internetului, este foarte ușor să înșeli. Înainte era mai greu de realizat, pentru că se înșela în grupuri de prieteni, oameni pe care îi cunoșteai, iar calea de comunicare cea mai folosită o reprezenta corespondența prin poștă. Acum se înșeală mai ales pe rețelele de socializare, unde dacă ești supărat sau ceva te supără la partener, nu mai stai să îți rezolvi problema ci ai tendința de a căuta înțelegere altundeva”, a adăugat psihologul Ana Dobre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Intimitatea emoțională – pion de bază în relație

Un factor des întâlnit în momentele în care oamenii ajung să se înșele îl reprezintă lipsa intimității emoționale. Acest sentiment dispare uneori într-un cuplu din diverse motive, de la obișnuința cu partenerul până la dezinteres față de acesta.
„Intimitatea emoțională înseamnă să poți să vorbești orice cu un om, fără teama că acela te va judeca sau va interpreta lucrurile respective, sau că nu va fi atent la ceea ce spui. Intimitatea emoțională se construiește în timp, față de sentimentul de îndrăgosteală, care vine instinctiv. Dacă sentimentul de a fi îndrăgostit poate să vină dintr-o singură direcție, intimitatea emoțională este întotdeauna reciprocă. Aceasta, o dată construită, poate să dispară în timp o dată cu lipsa de încredere, sau poate să fie respinsă de la bun început, atunci când unul dintre parteneri are în subconștient o teamă de a se apropia de persoana respectivă, de cele mai multe ori eronată. În cuplu avem nevoie de intimitate emoțională. Poți vorbi despre orice, poți împărtăși orice gând. Lipsa ei îi face pe parteneri să se îndepărteze”, a spus Ana Dobre.

Despre diferențele de viziune dintre bărbat și femeie există destul de multe discuții și păreri, dar și studii științifice și explicații despre acest aspect. Momentul în care partenerii de cuplu devin conștienți de asta și fiecare își asumă felul de a fi, acceptând-ul pe al celuilalt, sunt premise pentru a se construi o relație în care loialitatea nu va fi pusă la îndoială.

„S-au făcut studii în care un bărbat bine îmbrăcat este pus lângă o mașină scumpă este mult mai atractiv decât același bărbat pus lângă o mașină ieftină. Același lucru se întâmplă când vine vorba de bărbații cu mușchi, biologic, femeia căutând un bărbat puternic, pentru că vânătoarea era cea care te făcea să-ți asiguri hrana, în istorie. Femeia caută un bărbat cu o situație financiară bună, pentru că biologic, femeia vrea un bărbat cu care să procreeze și cu care își poate crește copiii în siguranță. Bărbații sunt și ei mânați biologic, fără să își dea seama, spre femeile care par mai sănătoase. Bărbații sunt atrași de femeile cu posterior și coapse mari pentru că, în istorie, acestea nășteau mai ușor iar copiii erau mereu sănătoși”, a adăugat psihologul.

Pasiunea poate fi reaprinsă

Un alt motiv care duce la înșelat într-un cuplu este lipsa libidoului. Acest lucru se întâmplă în momentul în care tentația sexuală dispare, iar motivele pentru care acest lucru există, sunt nenumărate. De la schimbările fizice ale unuia dintre parteneri, până la schimbările comportamentale. Cuplurile care înțeleg acest aspect recurg deseori la anumite schimbări, care îi ajută să se simtă din nou atrași unul de celălalt.
„Fanteziile sexuale reprezintă o cale de a mări libidoul într-o relație. Aceste fantezii n-ar trebui puse în practică mereu, pentru că se consumă. Să fie folosite în situații de criză. Dacă ai pus totul în practică, nu mai ai la ce să apelezi. Atât la bărbați, cât și la femei, sexul începe din minte”, a subliniat Ana Dobre.

Swing-ul este o practică destul de des întâlnită în multe țări din occident și înseamnă să schimbi partenerul sexual, de comun acord și simultan cu partenerul tău. Deși nu este o practică pe care multe cupluri o digeră, sunt parteneri care aleg această variantă pentru a-și trezi pasiuni.
„Ideea de swing apare când dispare pasiunea. Aceasta este de multe ori alimentată de nou, prin eliberarea de dopamină și de nesiguranță. Iar intimitatea și relațiile sunt alimentate de siguranță. E dificil să găsești echilibrul între cele două. Swing-ul nu a fost inventat ca să ne facem de cap. Ideea este, să mergi cu partenerul tău, într-un mediu controlat, având multă încredere și fiind și foarte așezat în relația cu acesta. Scopul este doar ca partenerii să vadă că sunt doriți și de alți bărbați, respectiv alte femei. Acest lucru le stârnește multora pasiuni reciproce”, a mai adăugat psihologul Ana Dobre.

Sunt destul de multe motive pentru care partenerii ajung să se înșele, unii află acest lucru, alții nu, dar important este ca orice cuplu să știe să gestioneze aceste situații și de cele mai multe ori, să nu ajungă să recurgă la asta, atâta timp cât sunt conștienți că celălalt se va simți rănit. Ideea de a menține pasiunea este felul cel mai simplu, dar și complicat, de a nu ajunge la a înșela.
„Trebuie să învățăm această artă de a ne apropia și a ne îndepărta, dar păstrând o parte din noi, doar pentru celălalt, astfel încât partenerul să aibă siguranța că ceva-ul acesta este doar al lui. Iubirea cuiva trebuie recâștigată în fiecare zi”, a adăugat, în încheiere, Ana Dobre.

Politica