vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avocații din cadrul Baroului Dolj au protestat pentru Palatul de Justiție Craiova: „Noi nu vrem să mai așteptăm alți 10 ani”

Avocații din cadrul Baroului Dolj au protestat, vineri, în fața Judecătoriei Craiova. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu au un sediu care să le permită să își desfășoare activitatea în condiții normale. Totodată, avocații vor să tragă un semnat de alarmă, pentru că ridicarea Palatului de Justiție Craiova a rămas la nivel de promisiuni.

Avocații au afișat două mesaje în fața Judecătoriei: „Avocații solicită condiții decente în instanțele de judecată” și  „Craiova merită un Palat de Justiție”, iar Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, și-a manifestat nemulțumirile față de felul în care a fost abordată această situație în ultimii 10 ani în care, spune acesta, nu s-a întâmplat nimic.

„Mesajul care trebuie să fie transmis și receptat în mod corect de opinia publică este cel legat nu de interferența noastră cu organizarea judiciară, ci cu aceste condiții decente pentru desfășurarea activității noastre. Acest Palat de Justiție este doar pe hârtie, în prezent, și cred că este dreptul nostru să solicităm decidenților politici să considere că acest proiect este o prioritate pentru zona noastră. De ce luăm atitudine? Pentru că de 10 ani aveam așteptări și noi nu vrem să mai așteptăm alți 10 ani de acum încolo. Indiferent cum doresc alții să considere acest protest al nostru, totul este apolitic, nu are legătură cu organizarea instanțelor, ci doar cu investițiile care trebuie să fie asigurate de Ministerul Justiției și Compania Națională de Investiții. Statul român trebuie să asigure aceste condiții, dar și apărarea drepturilor și libertăților. Nu poți face o justiție de calitate dacă cei care se ocupă de activitate stau în spații improprii”, a spus Lucian Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocații își doresc să primească asigurări legate de realizarea proiectului și nu sunt dispuși să aștepte mai mult de trei ani pentru acest lucru: „Înțelegem să mai zăbovim, cu acest chin al desfășurării activității, pentru că este un chin, un an, doi, trei, dar să fim siguri că în 2024, dacă pe hârtie s-a prevăzut realizarea investiției, să rămână 2024”, a mai declarat decanul Baroului Dolj.

Avocații se văd nevoiți ca, până la finalul lunii martie, să înceapă să își desfășoare o parte din activitate la Centrul de Excelenţă în Afaceri și la Centrul pentru IMM-uri şi Institute de Cercetare şi Inovare. Ambele locații sunt în vecinătatea Centrului Multifuncțional, iar deplasarea poate încurca serios munca avocaților.

Palatul de Justiție Craiova, care ar urma să găzduiască Judecătoria și Curtea de Apel, va fi construit pe un teren cu o suprafață de aproape 8000 metri pătrați, situat pe Bulevardul Decebal. Deocamdată, totul este la stadiul de achiziție servicii proiectare, pentru care a fost organizată licitație. Valoarea proiectului a fost estimată la 160 milioane lei, cu TVA, fiind vorba despre o investiție a Companiei Naționale de Investiții, Palatul de Justiție Craiova fiind inclus în “Programul național de construcții de interes public sau social”.

Politica