joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tratamentul anti-COVID de la SJU Slatina, tot mai greu de procurat

Medicamentele Remdesivir şi Tocilizumab, necesare în tratarea infecției cu Covid-19, se găsesc din ce în ce mai greu la Spitalul Județean de Urgență din Slatina.

Nu este prima dată când stocul este aproape epuizat, toamna trecută existând aceeași problemă cu asigurarea tratamentului. Cazurile de SARS-CoV-2 cresc constant în Olt, motiv pentru care este în continuare nevoie de stocuri considerabile de medicamente.

Rudele pacienților care au fost internați la spitalul din Slatina susțin că Remdesivirul şi Tocilizumabul lipsesc cu desăvârșire, șansele ca cei infectați să fie tratați și salvați fiind minore.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Poate că bolnavul respectiv nu avea şansă nici cu acel medicament, dar măcar îi dai. Logic, nu? Eu spun ce mi-a spus medicul de gardă, că «nu mai avem Remdesivir». Şi atunci de ce-l mai aduci la spital?”, a decarat, pentru Adevărul, ruda unui pacient internat la SJU Slatina, care a decedat între timp.

Pacientulului respectiv i-au fost afectați plămânii în proporție de 70%, iar medicamentele care ar fi putut să-l salveze nu erau disponibile, după cum susțin cadrele medicale ce l-au tratat pe acesta.

Președintele Consiliului Județean Olt cunoaște situația din spitalul aflat în subordinea instituției județene. Pe zi ce trece primește solicitări cu privire la suplimentarea stocurilor de medicamente, care nu este tocmai ușoară.

„Uşor-uşor au început să scadă stocurile, nu prea ne-au mai venit, şi cazurile cresc. Cu tot cu internaţi, suspecţi şi ATI înseamnă cam 60 de persoane. În ultima lună şi jumătate am stat pe medie de 40 de pacienţi, cele trei rubrici, adunate. Probabil din cauza faptului că numărul a început să crească, medicamentele alea le împart şi ei, unul la prefectură, unul…”, a declarat Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt. 

Cele două tipuri de medicamente sunt administrate de Ministerul Sănătății prin instituții subordonate, astfel că asigurarea lor nu depinde de implicarea reprezentanților spitalelor județene.

„Nu le-avem, n-am posibilităţi, ştiţi foarte bine că astea-s controlate de Ministerul Sănătăţii şi nu avem de unde să le luăm. Le-aş cumpăra imediat dacă aş avea de unde. Sunt medicamente pe care tot timpul le-a controlat ministerul. Toate demersurile se fac săptămânal, nu se pune problema, alea sunt aruncate de ei, aşa, că nu ne-a solicitat Slatina, nu există (n. red. – argumentul a fost invocat într-un schimb de replici anterior purtat de autorităţile locale cu cele centrale). Aveam şi data trecută hârtii, dar nu ies să ne batem în hârtii, să le arăt că am hârtii cu număr de înregistrare. Eu n-am informaţia că nu le mai au (n. red. – SJU Slatina) deloc, ci că stocurile au scăzut la limită şi probabil cele pe care le au le folosesc la ATI, la cei aflaţi în stare gravă. E bine ca tratamentul să-l foloseşti când nu ajung la ATI”, a completat președintele CJ Olt.

Şeful Secţiei de  Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina, medicul Marius Ionescu, susține că problema se regăsește la nivel național, fiind nevoie să se intervină rapid în acest sens, întrucât medicamentele și-au dovedit eficiența.

„De vineri încoace nu mai avem deloc, nu ştiu exact dacă s-a mai primit. Nu ştiu ce s-a primit, ce nu s-a mai primit. Există această posibilitate (n. red. – să nu fie pe stoc cele două medicamente) şi nu ar fi pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, pentru că adresele pe care le fac către Ministerul Sănătăţii sunt, vă daţi seama, înregistrate undeva, dar durează, iar eu le explic în momentul respectiv că am 30 de cazuri, dar ei când îmi vor redistribui în baza cererii respective pot să am 60 de cazuri. Şi-atunci e tot pe sponci. Este o creştere semnificativă (n.red.-  a numărului de cazuri) la nivel mondial. Literalmente nu ţine de noi, noi ne facem datoria, mai departe depinde de Ministerul Sănătăţii, respectiv de Unifarm, pentru distribuţie.

Am avut cazuri cu revenire fantastică în urma administrării atât de Tocilizumab, cât şi de Remdesivir. Dar nu pot spune că 100%. Au fost pacienţi cărora le-am administrat aceste medicamente şi evoluţia a fost una, poate, din păcate, fatală, sunt pacienţi care au rămas cu sechele, dar trăiesc, sunt cazuri şi cazuri, depinde de organism, depinde de cât de repede vine pacientul la spital, depinde ce comorbidități are, cât de mult este afectat…“, a precizat medicul, potrivit adevarul.ro.

La rândul său, directorul economic al SJU Slatina a precizat că reprezentanții unității spitalicești înaintează zilnic cereri de suplimentare a stocurilor.

„Acum solicităm tot timpul. Este o adresă unică şi noi solicităm către minister, nu avem o perioadă clară că vin lunea, că vin miercurea, că vin… Se-ntâmplă să ne trimită când au pe stoc. Bănuiesc că au o ierarhizare a spitalelor, au o situaţie pe care se bazează. Noi tot timpul am încercat să fim proactivi, să nu rămânem fără stocuri, dar de săptămâni cerem către minister. Acum se pare că, odată crescând şi numărul pacienţilor internaţi, am ajuns puţin la fundul sacului. Am administrat, am administrat, dar n-am mai avut. Noi sperăm să ne vină cât mai repede. Totul este într-o dinamică continuă. Nu pot să spun că de mâine rămân fără medicamente”, a declarat directorul economic din cadrul SJU Slatina, Cosmin Floreanu.

Politica