sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Sănătății nu acceptă ca la orele de sport să nu se poarte mască

Ministerul Sănătății a trimis o adresă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în care „susține ferm” că la orele de sport în sală trebuie ca elevii să poarte mască. Acest răspuns vine ca urmare a solicitărilor făcute atât de minister cat și de Federația Asociațiilor de Părinți și de sindicatele din învățământ ca la orele de educație fizică elevii să fie obligați să poarte mască.

Ministerul Sănătății nu face precizări clare în cazul orelor de sport în exterior, însă precizează că riscul de transmitere e mare atunci când se face efort susținut.

„Ținând cont de incidența în creștere a cazurilor, raportată de către INSP în data de 23.02.20221, precum și de creșterea cazurilor pozitive în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate numărul de tulpini UK secvențiate în țară (200 în prezent), precum și repartiția lor geografică pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii, Ministerul Sănătății susține ferm respectarea măsurilor propuse în adresa din 16.02.2021.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre argumentele invocate, aceștia precizeză că „măștile nu cresc efortul respirator semnificativ, nici cele FFp2 sau FFp3. Standardele de fabricație în vigoare garantează acest aspect.”

„În timpul eforului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere”, mai susține secretarul de stat, potrivit hotnews.ro

În prezent, la orele de sport, conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, purtarea măștii este obligatorie, indiferent de condiții, însă acesta este un subiect de controversă între cele două ministere. Ministrul educației pledează de mai mult timp pentru a se renunța la mască la orele de sport.

În același timp, o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) din data de 23 februarie anunță că rata de infectare cu noul coronavirus a crescut majoritar la copii și tineri – grupa de vârstă 0-19 ani, în special pentru cei cu vârstele cuprinse între 5 și 9 ani, de la deschiderea școlilor și până pe 21 februarie. Potrivit graficelor publicate, rata de infectare s-a dublat la categoria de vârstă 5-9 ani.

INSP estima că impactul acestei creșteri a ratei de infectare la copii va fi unul indirect asupra sistemului de sănătate – copiii în mare parte nu au nevoie de spitalizare și sunt izolați la domiciliu, unde pot transmite infecția cu COVID unor adulți cu vulnerabilități care să aibă însă nevoie de spitalizare.

Copiii de clase primare – vârstele 6-10 ani – merg la școală indiferent de scenariul în care se încadrează localitatea, exceptând situația în care localitatea este în carantină pentru o rată de infectare de peste 6%.

Politica