joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De la combustibilul fosil la forme alternative de energie

Consiliul Județean Dolj are în vedere implementarea unei strategii care vizează trecerea de la energia obținută prin extragerea și prelucrarea cărbunelui la metode alternative care să producă energie.

Finanțarea planului va fi asigurată de Uniunea Europeană, întreaga strategie vizând perioada următorilor șase ani.

,,Lucrăm la elaborarea Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă pentru perioada 2021-2027. Doljul face parte din cele șase județe eligibile pentru o finanțare ce poate ajunge chiar și la 400 milioane de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest sens, am avut o întâlnire cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în cadrul grupului de lucru, pentru a stabili pașii pe care îi avem de realizat pentru accesarea fondurilor. Scopul acestui Plan Teritorial pentru Tranziție Justă este acela de a scădea impactul social și economic pentru teritoriile  cu industrii bazate pe extragerea cărbunelui care trec către o economie bazată pe emisii reduse de gaze cu efect de seră”, a transmis președintele Consiliului Județean Dolj.

Scopul principal al proiectului este de a contribui la protejarea mediului înconjurător, însă, în același timp, strategia urmărește și crearea locurilor de muncă pentru personalul regăsit în această ramură a industriei.

,,Fondurile vor fi folosite pentru diversificarea economică, recalificarea celor afectați de pierderea locului de muncă în industria extractoare și educarea populației. Sunt sume alocate de Uniunea Europeană pentru județele eligibile – noi și Gorjul suntem singurii din Oltenia, pentru planurile europene, printre care și al nostru, prevăd ca într-un număr de ani să se renunțe la combustibilul cu fosil.

Până atunci trebuie să fie create diverse mecanisme și facilități ca tot ce înseamnă energia care se producea să fie produsă în viitor de energia alternativă, să fie diverse zone de afaceri care să preia în viitor acest segment. Iar noi, fiind eligibili, am și început un plan și avem câteva idei de proiecte pentru o serie de localități: vrem să facem zone de energie alternativă, zone de infrastructură de afaceri și alte asemenea investiții.

După ce schițăm un draft și avem o aprobare pe el, vom discuta și cu partenerii de la Minister. Este o alocare destul de importantă, câteva sute de milioane de euro pe țară care merg în direcția asta. Trebuie să existe o alternativă și pentru locurile de muncă, să se găsească în altă parte”, a completat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Politica