vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cameră specială pentru audierea copiilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea dispun de o cameră specială, Loc De Bine, amenajată pentru audierea copiilor care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni și care, poate fi utilizată de toate unitățile de parchet din județul Vâlcea. Aceasta este cea de-a treia cameră de audiere pentru minori, după cele amenajate la Constanța și Vrancea și a fost inaugurată în ultima zi a lunii februarie. Până la începutul anului 2021, doar în Capitală exista o astfel de încăpere.

„Proiectul este inițiat și realizat de Asociația Zi de bine și Asociația victimelor infracțiunilor sexuale împreună cu Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție. Loc de Bine este camera din cadrul Parchetului în care copilul poate să povestească amănunțit despre trauma sa, fără ca aceasta să-l facă să se simtă rușinat sau vinovat. Totodată, dă șansa desfășurării audierii minorului într-o manieră menită să asigure respectarea interesului superior al copilului”, se arată într-un comunicat emis de  Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Procedura se va desfășura în două încăperi, despărțite printr-o fereastră- oglindă. În camera de audiere, amenajată specific pentru copii cu elemente și materiale suport care să îl ajute să își spună povestea, are loc discuția între copil și specialistul intervievator, ghidată după un protocol adaptat vârstei copilului. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică, spațiu în care pot asista ceilalți participant la procesul penal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

foto: Facebook

Politica