sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Babele de martie. Cum îți alegi baba norocoasă pentru un an bun

În credința populară, primele zile ale lunii Martie mai sunt numite și Babe sau „Zilele Babei Dochia” ori „Zilele Babelor”.

Potrivit tradiției, în perioada 1-9 martie, fiecare trebuie să-și aleagă o babă. Data se calculează în funcție de ziua de naștere.

Cum îți calculezi baba în funcție de data de naștere: De exemplu: dacă ești născut pe data de 16, baba ta se va calcula: 1+6 = 7, adică pe 7 martie. Baba de Martie se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul. Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an fără obstacole, cu fericire și noroc.

Tradiția spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție. După Zilele Babei, urmează Zilele Moșilor, despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă, scrie libertatea.ro

Etnografii spun că mitul „babelor” este, de fapt, unul dintre cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia, aflat în strânsă legătură cu data de 1 martie şi mărţişorul.

Variantele legendei Babei Dochia diferă de la o regiune la alta a țării, dar toate au puțin haz. De exemplu, într-una dintre ele baba îl ia la munte şi pe Dragobete, băiatul ei, care îngheaţă primul, inclusiv nasul care curge, dar bătrâna se supără crezând că băiatul cântă din fluier. Alteori, oamenii o avertizează că în martie timpul este schimbător, dar ea răspunde cu vulgaritate şi merge mai departe. Mărţişor (denumirea populară a lunii martie), auzind cuvintele urâte aruncate de bătrână la adresa lui, împrumută de la Făurar (luna februarie) două zile geroase că să o pedepsească.

În străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, astfel Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Etnografii explică faptul că perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele împreună cu turma sa de oi pentru a muri, urmând o renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a fi influenţat de caracterul capricios al Babei Dochia.

Babele de la începutul lunii martie vestesc venirea primăverii şi se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel şi vremea de afară se încălzeşte, iarna lăsând locul primăverii.

Zilele Babei sau Babele de Martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.

În Maramureș, Zilele Babei durează 12 zile. În primele zile ale lunii martie se bate la uși, pentru ca iarna să plece din case, în timp ce în alte zone ale țării se bate pământul cu un ciomag pentru a alunga frigul.

În Ardeal, Zilele Babei se mai numesc și “Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare.

În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat.

Politica