vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doctorul care conduce delegația României din Slovacia: Riscăm iar să ajungem la un număr uriaș de cazuri grave care au nevoie de Terapie Intensivă

O echipă din România formată din 14 cadre medicale – 5 medici și 9 asistenți din Târgu Mureș, Bacău, Iași și Oradea – a ajuns de săptămâna trecută la Bratislava pentru a-i ajuta pe colegii lor. Slovacia are cele mai multe decese raportate la numărul de locuitori din toată Europa. 

Echipa e condusă de medicul Alin Suciu, din Oradea, specialist în Medicină de Urgență și Pneumologie. Doctorul trage un semnal de alarmă și spune că România riscă, dacă nu va fi atentă, să fie lovită de un nou val de infecții care vor suprasolicita sistemul medical. Doctorul a participat la misiuni similare în Italia și Republica Moldova.

„Sunt de vârste amestecate. Preponderent persoane vârstnice, dar și foarte mulți tineri. Slovacia are 345 de persoane intubate și ventilate mecanic și cea mai ridicată mortalitate cauzată de Covid. Sunt probleme. Este un val care a lovit din plin țara. Am fost primiți foarte bine, am găsit mult entuziasm și recunoștință. Încercăm doar să ajutăm, fiindcă știm cum este. Trebuie să fim toți atenți în România. Distanța nu este foarte mare, iar dacă nu se vor respecta regulile de distanțare, dacă nu vom accelera procesul de vaccinare, numărul de cazuri va crește și va urma al treilea val. Valul al treilea al pandemiei este la ușă, să știți, iar dacă nu vom fi atenți, vom ajunge iar la un număr uriaș de pacienți care au nevoie de Terapie Intensivă. Presiunea va crește din nou pe sistemul sanitar”, a declarat medicul Alin Suciu pentru G4media.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, situația reală din România nu e oferită de cifrele date publicității la raportările zilnice, iar oamenii ar trebui să privească înspre secțiile de Terapie Intensivă. Deși internările de zi au scăzut, iar în spitale sunt locuri pentru pacienții cu Covid-19, secțiile de Terapie Intensivă sunt în continuare pline.

„Aici trebuie să ne uităm, la ATI. Nu avem date reale în România. Faptul că ATI-urile sunt pline arată starea de fapt. Câți pacienți au nevoie de îngrijiri medicale avansate. Ne putem aștepta și la creșterea numărului de decese, la pacienți care, din motive tehnice, din lipsă de locuri pe ATI, riscă să piardă lupta cu boala. Iar pe acele locuri libere din spitale, vor ajunge pacienți, oricum, iar dintre acei pacienți vor fi unii care vor avea nevoie de secție de Terapie Intensivă. Soluția, pentru noi, este doar vaccinarea. Nu cred că testarea este soluția, adică creșterea numărului de teste, fiindcă testarea nu vindecă. Soluția este vaccinarea și oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru. Este mai ușor să previi, decât să tratezi. Vaccinurile au eradicat boli mortale.”

Slovacia a cerut ajutor prin intermediul mecanismului de urgenţă al Uniunii Europene. Deși autoritățile de la Bratislava au gestionat foarte bine răspândirea coronavirusului, noile cazuri provocate de mutația descoperită iniţial în Marea Britanice au făcut foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control.

Cu 239,3 decese de COVID-19 la un milion de locuitori în ultimele 14 zile, Slovacia se află în prezent pe primul loc la acest capitol între ţările Europei.

Politica