vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 70% dintre elevii români au fost martori sau victime ale violenței în școlile lor

71% dintre elevi spun că au fost martori sau victime ale violenței fie în drumul spre școală, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor.

Asta a arătat un studiu recent al Fundației World Vision România. Acesta vine si după cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, care plasează România pe locul 3 în Europa în topul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul de bullying, arată Educație Privată.

Bullyingul reprezintă comportamente agresive verbale sau fizice asupra copiilor, cu intenția de a-i supăra, a-i intimida sau de a le provoca teamă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cele mai multe situații, cei care fac bulling sunt tot copii. Cauzele pentru care aceștia ajung să facă bulling sunt abuzurile din familie sau actele de violență la care aceștia sunt martori sau victime.

„Pentru mine bullying-ul reprezintă un act de violență fizică, psihică sau verbală. Pentru cei mai mulți adolescenți școala este un mediu pentru descărcarea de frustrări. Asemenea probleme apar și din cauza unui dezechilibru în familie. Familiile în care există violență sunt un mediu optim pentru formarea unui mic agresor.

O astfel de situație am întâlnit în școala mea atunci când doi colegi de clasă din medii total diferite au început o dispută din cauza jignirilor pe care și le adresau. Din fericire, acest conflict nu a degenerat datorită intervenției colegilor și a domnilor profesori. Astfel de situații sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de astăzi, iar acest lucru nu poate fi decât unul îngrijorător”, a declarat Mara, o elevă dintr-un sat din județul Vaslui.

O altă formă de bullying este cyberbullying-ul, care are loc online și care lasa urmări de ordin psihologic.

În acest fel de bulling, agresorii care folosesc mediul digital intimidează, umilesc sau amenință, folosind mesaje, fotografii sau răspândirea unor zvonuri mincinoase.

Fundaţia World Vision România a început o campanie prin care peste 16.300 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani din 42 de comunități rurale din județele Cluj, Iași, Vaslui și Ialomița vor învăţa cum să gestioneze fenomenele de bullying și cyberbullying.

Politica