miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centru de Simulare pentru Dobândirea Abilităților Clinice, la UMF Craiova

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova urmează să construiască un nou centru educational, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

În acest sens, instituția Consiliului Județean va acorda terenul necesar realizării Centrul de Simulare pentru Dobândirea Abilităților Clinice, ce actualmente face parte din SCJU Craiova.

Este vorba de o suprafață de 1760 mp, pe care UMF Craiova o va avea la dispoziție pentru implementarea proiectului propus. Însă, dacă în trei ani de la semnarea contractului, universitatea nu își va îndeplini obiectivele stabilite, spațiul va fi înapoiat Consiliului Județean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spațiul cu pricina a funcționat în trecut drept un cămin pentru medici, dar între timp a fost demolat. La solicitarea conducerii Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, CJ Dolj a fost de acord cu încredințarea terenului în vederea realizării centru modern de instruire a studenților și rezidenților. În cadrul viitorului centru, vor avea loc diverse simulări aplicate în medicină, astfel încât procesul de învățare a studenților să fie dinamic și, cel mai important, practic.

,,Prin realizarea unui astfel de proiect se urmărește creșterea siguranței pacientului și a actului medical prin oferirea de metode ultramoderne de învățământ care să permită personalului medical să își însușească și să își consolideze aptitudinile practice și abilitățile non-tehnice într-un cadru organizat, ce reproduce fidel realitatea clinică, sub  supravegherea instructorilor competenți, după un program bine structurat care respectă cerințele curriculare în vigoare. 

Studiile clinice întreprinse în ultimii zece ani au demonstrat eficiența simulatoarelor în realizarea și evaluarea obiectivelor primare ale diferitelor discipline medicale, s-au constatat îmbunătățiri semnificative ale actului medical și scăderea importantă a costurilor asociate malpraxis-ului, astfel încât facultăți și centre medicale de renume mondial au încorporat simularea medicală în procesul de educație și de certificare.

Astfel, se dorește realizarea unei clădiri noi în care să funcționeze Centrul de simulare și dotarea acestuia cu echipamente performante, care să asigure un proces educațional  inovativ și să acopere toate disciplinele medicale, toate procedurile și tehnicile inovative utilizate în practica medicală, conform noilor circuite propuse în viitorul Spital Regional”, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Dolj.

Proiectul urmează să fie dezbătut și aprobat în ședința de joi de către consilierii județeni doljeni.

Politica