vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Carburanții s-au scumpit semnificativ de la începutul anului

Carburanții s-au scumpit semnificativ, iar preţurile au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare.

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24.  Asta în timp ce în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum plătim cu peste 70 de bani mai mult față de cât plăteam în urmă cu 3 luni, scrie digi24.ro

Economiștii avertizează că dacă trendul continuă, va declanșa scumpiri în lanț.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Cele mai mari prețuri la carburanți din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia și Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina – 3,88 lei, iar la motorină în Moldova – 3,48 lei pe litru.

Politica