sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cehia comandă anticorpi Regeneron

Republica Cehă, afectată sever de pandemia COVID-19, a comandat 12.000 de doze din tratamentul cu anticorpi sintetici produs de compania americană Regeneron, înainte ca acest tratament să fie autorizat în Uniunea Europeană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

”Am reuşit să comandăm Regeneron. În total 12.000 de doze. Patru mii vor veni în martie, la fel în aprilie şi mai”, a anunţat sâmbătă pe Twitter premierul ceh Andrej Babis. Autorităţile cehe urmează să autorizeze acest tratament, care a fost folosit în cazul fostului preşedinte american Donald Trump şi este destinat pacienţilor cu forme de COVID-19 uşoare spre moderate pentru a preveni o înrăutăţire a evoluţiei bolii.

Republica Cehă a autorizat între timp un alt tratament cu anticorpi, cel produs de Eli Lilly, din care a comandat 500 de doze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat pe 4 februarie că evaluează ambele tratamente, care deocamdată au primit în Italia o autorizare provizorie.

Republica Cehă a înregistrat recent o nouă creştere a cazurilor de COVID-19, cu peste 10.000 de noi îmbolnăviri în fiecare din ultimele zile, sâmbătă fiind confirmate 11.192 de cazuri.

O agravare a evoluţiei pandemiei este observată şi în Slovacia vecină, care, cu peste 16 decese pe zi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate COVID-19 în lume, scrie agenţia EFE.

Potrivit premierului Igor Matovic, la începutul lunii februarie 71% dintre noile cazuri de COVID-19 în Slovacia erau cu varianta britanică. Săptămâna aceasta el a avertizat că ”proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control şi aceasta ne va costa multe vieţi”. Sâmbătă au fost raportate pentru ultimele 24 de ore încă 74 de decese.

În pofida rezistenţei unor membri ai propriului guvern, premierul Matovic a anunţat vineri achiziţia a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, date fiind livrările întârziate şi în cantităţi insuficiente ale vaccinurilor BioNtech/Pfizer, Moderna şi AstraZeneca comandate de Comisia Europeană pentru statele UE. Slovacia devine astfel, după Ungaria, a doua ţară din UE care apelează la vaccinul rusesc, în completarea vaccinurilor achiziţionate prin programul european.

Politica